A budapestiek miért azt mondják hogy közért, és miért nem bolt?
"szerintem röhejes a közért elnevezés, mivel az már konkrétan meg is szűnt..."
Na és? A kapufa sem fa már rég, oszt mégsem kapuműanyagnak híjuk... A Felszab tér is nekem örökre Felszab tér marad, pedig a felszabadulás is megszűnt, meg a teret is átnevezték... és még sorolhatnám. Egész gyerekkoromban a közértbe küldözgetett anyám, miért kellene most másként mondanom? Semmivel sem tartom röhejesebbnek, mint a boltot vagy a Tecsót...
:)
"szerintem röhejes a közért elnevezés, mivel az már konkrétan meg is szűnt..."
Szerintem a tűzhelyet se hívjuk tűzhelynek, mert abban manapság már nincs is tűz, legyen inkább elektromos árammal működő vagy gázüzemű főzésre és edénymelegítésre alkalmas eszköz.
Mások szemében, meg Te tűnhetsz röhejesnek. Ez relatív.
"A "Közért" 1948 óta mind a mai napig - jóllehet néhány éve már nem létezik - az élelmiszerboltot jelenti a budapestieknek, s kevesen tudják, hogy valójában a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. nevének rövidítése volt."
Ezt a m"Magyar màrkàk története" című Google linkből másoltam ide.
A "cucilizmusban" mindenki így hívta a bevásárló-boltokat, mivel minden az állam kezében volt. Annyi jó származott belőle, hogy az árak egységesek voltak, mint ahogy az árucikkek is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!