Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent az, hogy "sápol"?

Mit jelent az, hogy "sápol"?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy nem magyar eredetű szó.

1. A jelentésére lennék kíváncsi. Azaz, mit jelent, mire használják?

2. A szó eredete érdekelne. Az olyan válaszokat mellőzzétek légyszíves, hogy "szleng", "argó", stb. kifejezés, mert az nem a szó eredetét mutatja! Szelng minden nyelvben van, ezért sem helytálló, hogy "szelng szó", mert oké, nade melyik nyelv szlengjéé.... Na szóval az érdkelne, hogy pl. jiddis, német, szláv, stb. szó?

2009. júl. 17. 15:46
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

1. forrás szerint: sápol = élősködik, lefölöz

2. forrás szerint: osztozik, zsarol

A fn. sáp ’tisztességtelen jövedelem’ (l. ÉKSz. I, 1192) német eredetû. Melegdi szerint (MNy. 11: 422-3) a n. Schab [’osztalék’] szóra vezethetõ vissza, amely eredetileg bécsi tolvajnyelvi kifejezés volt, innen került a bécsi köznyelvbe, majd a magyarba (a köznyelvbe is; vö. Z–G. XV, 3263). A német rotw.-ben: Sap ’Schange’, ’kígyó, hamis [ember], ördög’ (Polzer 74).

A sáp szóból igeképzõvel keletkezett a tolvajnyelvi szó, mely ma is használatos, fõleg ’zsarol, nyereséget leemel’ jelentésben.

2009. júl. 17. 15:53
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ? És honnan vetted amúgy? Mert én a neten nem találtam sehol ilyen szótárt, pedig más szavak is érdekelnének! Nincs olyan honlap, ahol szisztematikusan, így részletesen le van írva több idegen szó eredete és jelentése is?
2009. júl. 17. 15:57
 3/5 A kérdező kommentje:
Első ? helyére ! ez akart kerülni
2009. júl. 17. 15:57
 4/5 anonim ***** válasza:

Első vagyok;

googlebe beírtam, hogy "sápol jelentése". :)

Ezt adta ki: [link]

Itt le van írva más jövevényszavak jelentése is.

Aztán beírtam, hogy "sápol eredete" ; első találat: [link]

Itt is több szó jelentését és eredetét leírja :)

2009. júl. 17. 17:21
 5/5 A kérdező kommentje:
Na, most meg végképp köszi!:)...Pont ezért gyűjtöm én is ezeket a szavakat, tudnom kell hogy mit kerüljek el, amikor beszélek!
2009. júl. 17. 17:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!