Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » 'Rosh hasana' Hogyan kell...

'Rosh hasana' Hogyan kell helyesen kiejteni?

Figyelt kérdés
2012. júl. 15. 11:52
 1/6 anonim ***** válasza:
Rós hasana. Az a-k egy kicsit á-sak, mint pl. angolban is van ilyen. De hallottam mar "tiszta" a-val, de á-val is, de a legjobb a ketto kozott.
2012. júl. 15. 12:05
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm! És akkor 'S'- nem 'SZ' a hasana, ugye? Olvastam már 'rós hásónó' kiejtést is, de inkább az érdekelne, hogy általában hogy ejtik, így feltételezem a válaszod lesz az amit kerestem:)
2012. júl. 15. 12:16
 3/6 A kérdező kommentje:
Pontosabban azt kérdezném, hogy akkor minden 's' betűt s-nek is ejtünk a két szóban ugye?
2012. júl. 15. 12:17
 4/6 anonim ***** válasza:

Shalom. :)

Nem beszélem a nyelvet sajnos, mert szerintem túl nehéz, de nagyon tetszik.

Azért néhány dologban tudok segíteni:

1. Mindkét szóban [s] hang van. Gondolom, az a zavaró, hogy az elsőben az s után van h betű, a másodikban nincs.

Nos, ennek egyszerű a magyarázata: nem helyes így leírva. :P

Ugyanis a héber (vagy cirill vagy egyéb nem latin) szavakat latin betűs írásra átírva általában az adott nyelv kiejtési szabályaihoz kell igazodni. Így magyarban nem szükséges a h: rós hasana.

Viszont mivel az angolban az s betűnek a [sz] hang felel meg, ezért szükséges a h betű is, mivel az angolban az sh-t ejtik [s] hangnak. Tehát ők így írják: Rosh hashana.

Ugyanígy pl. a [j] hangot angolban y-nal, magyarban j-vel szokták jelölni. A h betű elé pedig akkor írnak c-t ( --> ch), ha keményen kell ejteni a [h] hangot.

2. A héber nyelvben is léteznek különböző nyelvváltozatok, ez a magyarázata az eltérő kiejtésnek. Tovább fokozva a második példádat: lehet az "ros hasojno" is. :P

(Természetesen az a-val jelölt hang rövid á-ként hangzik, de ezt a magyarban nem tudjuk jelölni.)

Az alábbi linken meghallgathatod az egyik változatot:

[link]

Mutatok egy példát az eltérő kiejtésre: ugyanaz a dal két sztárénekestől:

Yakov Shwekey – Im Eshkochech Yerushalaim http://www.youtube.com/watch?v=zhxs4mBmstc

Ben Shnof – Im Eshkochech Yerushalaim

http://www.youtube.com/watch?v=npKilwHfl-s

Üdv. :)

2012. júl. 15. 16:53
 5/6 A kérdező kommentje:
Hű, a mindenit! Álmaim válasza!!:) Nagyon-nagyon köszönöm neked! Pont egy ilyen hallgatható kejtésre vágytam. Mégegyszer köszönöm!
2012. júl. 15. 17:00
 6/6 anonim ***** válasza:

Igazán kedves vagy. :)

Szívesen. :)

2012. júl. 15. 17:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!