Honnan jött ez a "naon" "oan" mien", és mióta lett divat? Általában jól tolerálom a nyelv újításait, de ezek borzalmasan irritálnak!
Tényleg borzalmas, szerintem ez minden, a nyelvhasználatra minimálisan is igényes embert irritál. Én az ilyeneket már mind töröltem Facebookon az ismerőseim közül. (Máshol szerencsére nem találkoztam hasonlókkal.)
Egyébként ahogy írtad: divat. A divat lényege, hogy egy majom kitalál egy baromságot, a többi majom meg megy utána bambán. Olyan, mint a cicanadrág és a fültágító gyűrű: az se jó, nem szép, csak irritáló, mégis hányan viselik.
Tudom, hogy nehezen elfogadható, mégis maradnék a tudatlanságnál. Ennek sokféle formája van és sok különféle dologra ösztökél kritika nélkül.
Számítógépes, telefonos gyors írás szükségessége: vannak, akik előnyben részesítik a gyorsaságot az igényességnél. Mindenki azt részesíti előnyben, ami fontosabb neki. Ha a gyorsaságért feladom a helyes, érthető írást, akkor villogni akarok a tempómmal, mert nekem ez a fontos. A helyes magyar írást nem tudom fontosnak tartani, mert nem értek hozzá. Persze a jelbeszédet és minden mást meg lehet tanulni, ha valaki fontosnak tartja.
Mindenki ki akar tűnni valamiben, ez természetes emberi tulajdonság. Az így íróknak ez jut, ebben talán képesek kitűnni. Ezért ki is találnak ésszerűtlen rövidítéseket, jópofának tűnő karaktersort. A nyelvtan ismerete nem gátolja ebben őket, mert többnyire nagyon kevés van belőle nekik. Valahogy egyéb téren jártas emberektől kevéssé érzem e jelnyelvben való jártasság igényét. Nem meglepő, nekik van más terület, ahol villoghatnak.
A divat fő éltetője is ez a réteg. Nekik mindenről el lehet hitetni, hogy ez a trendi. Hogy a jópofának tűnő dolog más környezetben - legalábbis régen - funkcióval rendelkezett, itt viszont abnormálisan kirívó, hát pont ez kell nekik (a fültágítás is ilyen).
Persze vannak olyan szavak is, amelyek egyfajta bizalmas viszonyban alakulnak ki, valamilyen kedves emlék kötődik hozzájuk, az egyébként értelmetlen (pláne nyelvtanilag agyament) karaktersornak ott éppen e felidézés a funkciója. Ezeket igényes emberek csak egymás között használják, így nem terjed.
Nem lehet minden abszurdnak tűnő kifejezést egy kaptafára elfogadni, vagy elutasítani, sok rövidítésnek van értelme, szükségessége. De ha jók, ezeket igényes emberek alakítják ki, nem tudatlanok - viszont ők is ráhibázhatnak egy egy jó megoldásra. Azért fenntartom, hogy e "szavak" többsége hozzá nem értésből, úgynevezett jópofaságból ered. Menjünk a piacra: pari, ubi, nari, kicsik a táblák. Meg olyan jópofa. Meg nem érti, mit rongál. Nem is érdemes megmagyarázni neki.
AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM
Az információ előállításával és továbbításával sokan foglalkoznak, ezért a mai (modern) társadalmat információs társadalomnak is nevezzük.
ÚJ MŰFAJOK ÉS JELLEMZŐIK
Honlapok:nincs sajátos nyelvhasználat
Fórumok,levelezőlisták: erős nyelvi kontroll, a csoportnyelve (pl szaknyelvi) hatása erőteljes
E-mail:egyszerűsítet nyelvhasználat, egynéni nyelvformák előfordulnak,emotionok
SMS:egyszerűsített nyelvhasználati mód jellemző,sok rövidítés,emotionok
Chat:nem érvényesül a nyelvi eszmény,minimális külső nyelvi kontroll,divatnyelvi hatás megjelenik
Hát ezért rövidítenek, mert ez már a mindennapjaink része... van, aki tanulja, van aki kitalálja. Mindenhol másképp alkalmazzuk ezeket az új műfajokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!