Van az angolban feltételes mód?
Igen. If + megfelelően ragozott igei alak.
Több verziója van a jelentéstől függően, itt megnézheted:
Persze, és a neve Conditional. (condition = feltétel, conditional = feltételes)
Ezt a három formáját szokták megkülönböztetni:
De a legegyszerűbb úgy megjegyezni hogy a feltételes módba rakott ige mindig vagy Simple Past-ba, vagy would + alapesetetbe kerül.
Elég hülye nyelv lenne, ha a feltételes módot nem tudná kifejezni :)
Én ebből a leírásból tudtam igazán megérteni a dolgot:
A WOULD segédigével.
jelen időben: WOULD + IGE: I would go = Mennék.
múlt időben: WOULD HAVE + 3. ALAK: I would have gone = Mentem volna.
Mellékmondatban (tehát IF után közvetlenül) nem használják a WOULD-ot általában, helyette feltételes jelen kifejezésére a sima múlt (simple pas), feltételes múlt kifejezésére a bef.múlt (past perfect) használatos:
If I lived in England... = Ha Angliában élnék...
If I had lived in England... = Ha Angliában éltem volna...
If után a was helyett használható a were is: If I was/were rich = Ha gazdag lennék
Nem értem, miért pontoznak le mindenkit, aki jó választ ad. Ha valaki annyira tudja, miért nem helyesbít vagy egészíti ki a leírtakat?
A zero conditionalt miért nem fejted ki bővebben? Így nem sokra megy vele a kérdező.
Ha szigorúan vesszük, az angolban nincs feltételes mód, csak a nyelvtanulók kedvéért nevezik így, de ez nem fontos. Ami a magyar feltételes mód megfelelője, az a WOULD-os ill. az IF után más szerkezetekkel fejezhető ki, amit fentebb írtunk is.
Más kérdés, hogy az IF után általában nem lehet jövő idő, de az a magyarban sem feltételes mód lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!