Németül most akkor hogy van az, hogy "Nem látom. "? Ich sehe nicht vagy ich keine sehe?
"ich keine sehe" --- szerintem ilyen mondat nem létezik. Ich sehe das nicht.-nek kell mondani.
Múlt időbe meg Ich habe das nicht gesehen.
Nem biztos, régen tanultam én már németet :)
Nem látom. -Ich sehe es nicht.
Nem láttam. -Ich habe es nicht gesehen. Esetleg: Ich sah es nicht. (Pl. egy elmesélés során.)
kein-t és egyéb alakjait főneveknél használjuk..
nicht-et pedig a többire:D
-Siehst du die Lampen?Dort stehen sie.
-Ich sehe keine.
Így is helyes.
Ich sehe es/das nicht. - ha nincs főnév a mondatodban, akkor a nicht tagadószóval fejezd ki magadat.
amikor az igét tagadod (persze egy egyszerű mondatban), akkor a nicht az utolsó helyen áll, mint az előbb is. viszont ha pl. tulajdonságot tagadsz, akkor a melléknév elé kerül pl. Der Apfel ist schon nicht so sauer.
ha főnevet tagadsz, akkor a 'kein' szót használod különböző módon ragozva névelőtől és esettől függően.
pl. Ich esse keinen Apfel./ Es gibt keine Lampe.
remélem érted, miről van szó. valószínűleg helyes amit írtam, német előkészítős vagyok, heti 18 órában =)
ha kérdésed van írj privit nyugodtan.
L/16
keine-vel a főneveket tagadjuk. Tehát hogy nincs ez meg az. Nincs asztal, nincs kanál (Mátrix :) ), nincs kulcsom (Ich habe keine Schlüssel).
Az igéket nicht-tel tagadjuk. Pl. Ich sehe nicht. De ez azt jelenti, hogy nem látok. Pl. egy vak mondhatja ezt, vagy te, ha bemész egy sötét szobába, vagy bekötik a szemed. Ha valamit, egy tárgyat, vagy akármit, nem látsz, akkor a német gondolkodás szerint nem látod AZT. Vagyis "Ich sehe nicht das" (vagy dem, vagy der, az illető dolog nemétől függően).
L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!