Siltes. A zöngésség szerinti hasonulás miatt mondja az ember sildesnek, csak akik nem ismerik a szót, azokban így marad meg.
Sildesből siltesre sehogy nem változik egy szó.
2012. máj. 19. 11:28
3/10 anonim válasza:
A sapka ellenzőjét silt-nek hívjuk, tehát siltes.
2012. máj. 19. 11:32
4/10 anonim válasza:
Siltes.
2012. máj. 19. 11:33
5/10 anonim válasza:
A magyar helyesírási szabályzat szerint: sildes sapka.
2012. máj. 19. 11:41
6/10 anonim válasza:
A sildes mellett szól az is, hogy van egy bizonyos angol szó, a SHIELD, ami sapkákra is használatos.
2012. máj. 19. 11:47
7/10 anonim válasza:
Szoktam rejtvényt fejteni, és ott minden esetben SILD a sapka ellenzője, szóval D-vel.
2012. máj. 19. 11:56
8/10 anonim válasza:
A magyarban a zöngésségi hasonuláskor az első hang hasonul a másodikhoz, nem fordítva. Pl. a "féltő"-ből sosem lesz "féldő", viszont az "atlasz"-ból ritkán előállhat "adlasz", ezért a "siltes"-ből sem lehet "sildes".
Ettől még nem kizárt, hogy a sildes a siltből származik, de bármilyen kézenfekvőnek is tűnik, szabályos zöngésségi hasonulás nem játszhatott közre benne.
2012. máj. 20. 10:37
9/10 anonim válasza:
hogy jön ide a hasonulás. alapszó az angol Shield. ami főnévként védőlap, igeként védelmezni. /a nap sugaraitól/
szóval sildes. nem siltes!
használatos még a sildes mellett a simléDeres is. ez a német Schirmleder /bőrvédő/ szóból eredeztethető!
2013. júl. 4. 16:46
10/10 anonim válasza:
Igazából a sildes a helyes, ha megnézitek a magyar értelmező kéziszótárban. Az a napellenző jelentése. A siltes az helytelen forma, de honnan jött, azt nem tudom. Ismerek még egy gyakori helytelen formát. A sültös ez még helytelenebb. Ezt meg szintén nem tudom, honnan jött.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!