Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy kell kiejteni: München?

Hogy kell kiejteni: München?

Figyelt kérdés

Én valahogy így ejtem..: Müntyhen.

De mostanában K betűsen hallom a kiejtésekben.

Hogy van helyesen?

2012. ápr. 28. 11:42
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
azért hallod a k betűset, mert aki nem beszél/nem tanult németül, az nem fogja ch-vel (ty-vel) ejteni, nekik k.
2012. ápr. 28. 19:13
 12/15 anonim ***** válasza:
0%

Miért, és szerinted a ch az ty???

Köze sincs hozzá... Nem tudom, hogy milyen nyelvjárást tanultak, akik így ejtik... "Ity"?

2012. ápr. 28. 19:43
 13/15 mustafa33 ***** válasza:
45%
A ty a fütyi-ben van nem a München-ben. (Ha már a ty nél tartunk a szerbek hogy ejtik a ty végződésű neveket? ty-nek, vagy cs-nek?) A Münchenben ch-nek kell ejteni, igen, úgy mint az ich-ben, úgy mint a spanyol j-t, vagy az orosz x-t. A h-t torokból ejtjük a ch-t úgy, hogy a nyelved középs' részét a szájpadlásodhoz domborítod, úgy mint ha krantyogni akarnál. De a németek egy parányi s-t is hozzá tesznek a többi ch-t ejtő nyelvekhez képest, ezért inkább puhábban , selypítve , lágyan ejtik, míg az oroszok keményebben a spanyolok tisztábban.
2012. ápr. 29. 03:29
 14/15 anonim ***** válasza:
81%
Nagyon vicces lenne, ha pl. valaki a Nacht helyett nakt-ot mondana. :P A natyt-ot meg szerintem senki ki sem tudja mondani. :D
2012. ápr. 29. 10:54
 15/15 webnyelv ***** válasza:
65%

K-val teljesen helytelen.

Nos, a németben a ch-t kétféleképpen ejtjük, így van az Ach-Laut és az Ich-laut. Most az utóbbival van dolgunk, ami magas magánhangzók után fordul elő. Ennek kiejtése végülis egy zöngétlen magyar "j" hang. Mivel a München szóban "n" után fordul elő, fonetikai okok miatt zárhang-szerűségbe hajlik a kiejtése, így ty-szerű lesz.

2012. máj. 9. 17:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!