Hogyan kell Csehül írni?
Sziasztok!
Egy nevet szeretnék leírni Csehül,de sajnos csak kiejteni tudom :D Ha esetleg tudna valaki segíteni azt megköszönném :D
A név(Fonetikusan): Kovácika Anezka
Előre is köszi a segítséget 8)
Ne haragudj, de ez fonetikusan is nagyon kicsavartnak tűnik.
A keresztnév Anežka (kiejtés: Anezska).
A vezetéknév Kovácika biztosan nem jó, valószinüleg Kováčová (Kovácsová) vagy Kováčiková (Kovácsiková). Minden női név -ová végződésű. Például ezt is úgy írják: Angelina Jolieová.
A csehek elsőnek a keresztnevet írják: Anežka Kováčiková
A č betüt úgy írod le hogy lenyomod Alt159, a ž Alt167
„Minden női név -ová végződésű.“
Az „ová“ –n kívül még előfordul az „á“ –val való végződés is, de ez eléggé ritka:
pan Zelený – paní Zelená
pan Súlovský – paní Súlovská
pan Námešný – paní Námešná
rudolf.th,
Kösz a kiegészítést. valóban vannak a végződésű cseh női nevek. Abban az esetben, ha a név tulajdonképen egy vezetéknévként használt melléknév, mint például a férfi Zelený (zöld)- női Zelená. Itt a ný - ná képzőt (Suffix) használják, a második esetben Sulovský - Sulovská (Sulovi)féle nevekben a -ský -ská suffixot használják, ez akkor használatos, ha a név helységnévből képződött, vagy származást jelölő szóból. A Kováč, Kováčik neveknél ez nem fordulhat elő.
Ezt nem is tudtam, hogy azokban az esetekben használják az “á” végződést, ha a vezetéknév egy vezetéknévként használt melléknév. Én ezt az az “á” –t én egyszerűen annak tudtam be, hogy azokban az esetekben használják, amikor az “ová” végződés furcsán hangzana és az ilyen esetekben az “á” –val ez elfogadhatóbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!