Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Milyen nyelven van, és mit...

Milyen nyelven van, és mit jelent magyarul az, hogy matkapuhelin?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 30. 23:11
 1/9 anonim ***** válasza:
46%

finn szó

jelentése: metszőfog, metszőpont

2009. ápr. 30. 23:35
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
azt is jelenti, hogy mobiltelefon
2009. ápr. 30. 23:38
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Biztos ez, kedves első hozzászóló?

A MATKA utat, távolságot, utazást jelent, a puhelin pedig távbeszélőt, telefont. Ugye milyen érdekes? tükörfordításban nem a mozgásra, az elszakadásra, a távollétre vagyis az útra vezethető vissza.

Metszőfogra én eddig csak a lapsi szót hallottam, ami még gyereket is jelent a kakara és a svéd beütésű skidi mellett.

A kérdezőnek: Ez finn szó! Nagy valószínűség szerint a második hozzászól definiciójának megfelelően csak mobiltelefont jelent. Ha tévednék, a kedves első hozzászólótól sűrű elnézést kérek. Természetesen tudni kellene, hogy a kedves kérdező hol, milyen szövegkörnyezetben találkozott ezzel a szóval (Igaz, ha a nyelvet nem ismerte fel, a szövegkörnyezetet sem jegyezhette meg.). Egy valamire biztosan jó volt ez a kérdés: Az idegennyelv tudásban bizony szegény magyarországon ezért beszélnek, értenek ilyen ritka nyelveken is.

2009. máj. 1. 10:49
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
És magyarul is. Röstellem magamat, hogy a billentyűzet beakadása miatt Magyarországot kis betűvel írtam!!!!
2009. máj. 1. 11:00
 5/9 anonim ***** válasza:
Május van, ne kötekedjünk. Inkább vessük össze mindkét fél véleményét - a metszőfogat és a mobiltelefont! Nekem ebből akkor finnül a BLUETOOTH jön össze.
2009. máj. 1. 11:14
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Kedves Barátunk! Dehogy kötekedünk! (Akkor Te még nem mélyedtél bele családi kapcsolatok fórumokba, hogy a magyar belpolitikát a mai napra tényleg mellőzzem.) Nem akartam "dicsekedni", de én beszélek finnül, Rigó utcai nyelvvizsgám is van, de az első definició meglepett. És ahogyan az előző hozzászólásomat befejeztem, további napsütéses három napot kívánok!
2009. máj. 1. 11:33
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

11:14 vagyok, 11:33-nak:

Természetesen csak vicceltem, és semmiképpen sem merném kritizálni egy olyan ember nyelvtudását, aki valóban folyékonyan beszél több nyelven is s a nyelvek nyelvtanját is hibátlanul ismeri. Magam is több nyelven beszélek és sajnálom azokat kik csak egy nyelvnek ismerik az alpjait, mégis képesek ebből politikai s nemzetiségi ellentéteket szítani. De ne politizáljuk el a "matkapuhelin"-t. Nem vagyok finn és nem is Magyarországon élek. Kellemes májusi délutánt!

2009. máj. 1. 12:30
 8/9 A kérdező kommentje:
Kedves 12:30-as. Nem is vettem kötözködésnek a "kötözködést", viszont a magyar belpolitikáról történő levelezésre tett félmondatomat vissza is szívtam. Elég szégyen az, ha a családi kapcsolatokról alpári stílusban vitatkoznak. Én sem finn vagyok, de nem is magyar. (Szülőhazámban megpályáztam egy állást, hogy magyar feleségem és gyermekeim itt éljenek egy kicsit.) Pechetekre tudok már annyira magyarul, hogy észrevegyem, a magyarok nagyon rosszul "beszélnek" (azért idézőjelben, mert nem hallom, hanem látom a hozzászólásokat) magyarul, és legszívesebben minden hibás helyragot kijavíttatnék. (A koleszba .. ez meg az történt velem. Ennél csak az szörnyűbb, hogy az 'utcánkbann'.) További napsugaras május eleji (Ha ez helytelen - nem május elsejére, hanem /egy/május elején lévő napra gondoltam -, könyörtelenül javítsatok ki!) délutánt kívánok. Kilépek, mert nálunk nem hogy elkészült, lassan ki is hűl az ebéd.
2009. máj. 1. 13:02
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Finnül mobil telefont jelent.
2010. szept. 22. 18:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!