Milyen nyelven van, és mit jelent magyarul az, hogy matkapuhelin?
finn szó
jelentése: metszőfog, metszőpont
Biztos ez, kedves első hozzászóló?
A MATKA utat, távolságot, utazást jelent, a puhelin pedig távbeszélőt, telefont. Ugye milyen érdekes? tükörfordításban nem a mozgásra, az elszakadásra, a távollétre vagyis az útra vezethető vissza.
Metszőfogra én eddig csak a lapsi szót hallottam, ami még gyereket is jelent a kakara és a svéd beütésű skidi mellett.
A kérdezőnek: Ez finn szó! Nagy valószínűség szerint a második hozzászól definiciójának megfelelően csak mobiltelefont jelent. Ha tévednék, a kedves első hozzászólótól sűrű elnézést kérek. Természetesen tudni kellene, hogy a kedves kérdező hol, milyen szövegkörnyezetben találkozott ezzel a szóval (Igaz, ha a nyelvet nem ismerte fel, a szövegkörnyezetet sem jegyezhette meg.). Egy valamire biztosan jó volt ez a kérdés: Az idegennyelv tudásban bizony szegény magyarországon ezért beszélnek, értenek ilyen ritka nyelveken is.
11:14 vagyok, 11:33-nak:
Természetesen csak vicceltem, és semmiképpen sem merném kritizálni egy olyan ember nyelvtudását, aki valóban folyékonyan beszél több nyelven is s a nyelvek nyelvtanját is hibátlanul ismeri. Magam is több nyelven beszélek és sajnálom azokat kik csak egy nyelvnek ismerik az alpjait, mégis képesek ebből politikai s nemzetiségi ellentéteket szítani. De ne politizáljuk el a "matkapuhelin"-t. Nem vagyok finn és nem is Magyarországon élek. Kellemes májusi délutánt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!