Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért mondják sokan azt, hogy...

Miért mondják sokan azt, hogy "Kiolvastam egy könyvet"? Honnan ered ez a kifejezés?

Figyelt kérdés
2011. szept. 15. 20:13
1 2 3
 21/24 anonim válasza:
79%

Üdv!

Nem tudom mennyire követed még a kérdésedet, de azért megpróbálok én is segíteni.:)

Elsőként az én magyar tanárom is állandóan kijavított, hogy az nem "kiolvasni", hanem "elolvasni" és ugyanazzal az indokkal, miszerint abban az esetben kiolvassuk a betűket a könyvből. Hozzáteszem azóta mindig figyelek erre, szerintem zseniálisan oldotta meg és ezzel kapcsolatosan azóta is terjesztem az igét..:) De nem ez a téma.

Az én "megoldásom" a következő: Más nyelvészeti kérdéskörben olvastam már, mert egyrészt kíváncsi voltam mi a véleményük a profiknak erről, másrészről engem speciel érdekelnek a magyar nyelv szépségei. Ott vannak például az "ez miatt" vagy "emiatt" kifejezések..mindkettő helyes igazából és még egy nyelvszakértő sem tudott rá pontos választ adni miért. Ami viszont összefoglalva megállapítható az ilyen és ehhez hasonló nyelvi problémákban az maga a nyelv. Egyszerűen ilyen. Egy nyelv, főleg olyan mint a mi szép magyar nyelvünk évtizedeken, évszázadokon, évezredeken keresztül alakulnak, változnak, formálódnak. Semmiképp sem úgy mondanám, hogy fejlődik (szerintem egy nyelvnél nehéz olyat mondani, hogy fejlődik), inkább azt mondom, hogy él. Ennek hatása az általad és az általam említett példák is. Régebben használatos volt az egyik kifejezés, generáció vagy generációk tanulhatták úgy, ez pedig rögzül. Ha valaki állandóan egyféleképpen használ egy szót rettentően nehezen szakad el tőle. Nekem ilyen állandó hibám a "könyörgöm" és a "könyörgök". Mindig rosszul mondom, de képtelen vagyok rá, hogy megfelelően használjam.

Tehát összefoglalva az ilyen jellegű problémákra a magyarázat a nyelv folyamatos átalakulása és változása. Nem néztem utána pontosan a két szó jelentésének, van-e egyáltalán a kettő közt bármiféle eltérés (egyik helyen annyit olvastam, hogy a "kiolvasni" kifejezés arra is utalhat, hogy elolvastál egy könyvet és arra soha többé nincs szükséged).

Végezetül én a nyelvünknek vagyok a híve. Zseniálisnak tartom a magyar a nyelvet, szerintem a világ egyik, ha nem az egyetlen olyan nyelve, amivel mindent ki lehetne fejezni, amiben minden benne van és rengeteg esetben eltérő kifejezésekkel. Örülök, hogy más is érdekesnek találja.:)

2015. dec. 3. 21:21
 22/24 anonim ***** válasza:

12-03 21:21

Könyörgök, könyörgöm: mindkettő helyes. Ha nagyon elemezni akarjuk, akkor a könyörgöm a tárgyas, a könyörgök az alanyi ragozás.

2015. dec. 30. 10:42
 23/24 anonim ***** válasza:
100%

2014-10-20 22:51

Az a tanítás csődje, ha a diák azt hiszi, hogy amit a tanárok mondtak neki, az szentírás. Az iskola arra való, hogy a gyerek megtanuljon gondolkodni, kételkedni, utánanézni, alkotni. A tanulás jó esetben nem bebiflázást jelent, mert ahhoz nem kell ész.

Még a matematikában is lehet vitatkozni, másként gondolkodni bizonyos dolgokon, hát még a nyelvtanban, ami közel annyira sem logikus rendszer, mint a matematika.

2015. dec. 30. 10:45
 24/24 A kérdező kommentje:
Sokszor azonban a tanár nem tud mit kezdeni azzal a gyerekkel, amelyik gondolkodik, mielőtt kérdez.
2015. dec. 31. 16:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!