Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A "C" betűt latinul, hogy...

A "C" betűt latinul, hogy ejtik ki?

Figyelt kérdés
"K"-val vagy sima "C"-vel??
2011. júl. 12. 17:11
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Ecce homo.Véletlenül,nem Görög?A homo Latinul 1 ,a címe Íme az ember. És van külön orvosi latin tanár is.
2011. júl. 12. 19:18
 12/18 anonim ***** válasza:
Az ecce homo latin!
2011. júl. 12. 19:23
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

És a császári címet (Caesar->Kaisert) és még olyan sok mindent a németek latinoktól vettek át.

Valamiért a romanizált germánok nem bírták a gladiátor játékokat. és ezért azt betiltatták.

2011. júl. 12. 19:34
 14/18 anonim ***** válasza:

Ezt amúg aláírom, voltam Németországban latinórán, és németesen ejtettek ki mindent. Szerintem a magyar oktatás latin kiejtésének köze nincs a magyar nyelvhez. Mi nem "a"-nak mondjuk az a-t, hanem rövid á-nak, mint a többi nyugati nyelvben. A németeknél viszont tök németesen beszéltek.

Az angolokról meg annyit, hogy az ő nyelvük szókincsének 80%-a eleve angolosan kiejtett (kissé módosult) latin szavakból áll...

2011. júl. 12. 23:08
 15/18 anonim ***** válasza:
Ez az, az angolok is sok latin szót vettek át. Mégsem úgy ejtették a latinok.
2011. júl. 12. 23:11
 16/18 anonim ***** válasza:
87%

"Mi a fene köze a németnek a latinhoz?"

Német-RÓMAI Császárság

A teljes nyugati kultúrában a császár a római hagyományokra vezethető vissza, maga a fogalom és intézmény onnan származik, azelőtt nem léteztek császárok, max a Távol-Keleten.

magyar: császár (Caesar)

német: Kaiser (Caesar)

angol: emperor (imperator, francián keresztül)

francia: empereur

orosz: cár (Caesar)

olasz: imperatore (imperator)

spanyol: emperador

egyébként meg az újlatin kiejtésről részletesen itt:

[link]

Vagyis a C-t ae, e, i, oe és y előtt a klasszikus latin k-nek, a francia, angol és portugál sz-nek, az olasz és a román cs-nek, a német c-nek ejti, a spanyol pedig úgy, mint az angol zöngétlen th.

2011. júl. 13. 10:12
 17/18 A kérdező kommentje:
kösz a válaszokat
2011. júl. 13. 21:16
 18/18 A kérdező kommentje:
"Mi a fene köze a németnek a latinhoz? Mégcsak nem latin nyelv! Vini VIDI Viki!Nagyon jó!" az nem veni vidi vici (jöttem láttam győztem XXD)???
2011. júl. 13. 21:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!