Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent ez magyarul?...

Mit jelent ez magyarul? (cirill betűkkel van írva! )

Figyelt kérdés

Van egy nyakláncom, amit még a dédnagymamámtól kaptam, feltételezem Ukrajnából hozták, mert a papa ukrán származású. 3 cirill betű van belevésve, próbáltam szótárak segítségével kideríteni, hogy mit jelent, de nem igazán sikerült.

Ráadásul, az egyik betűt sem cirill, sem orosz, sem ukrán abc-ben nem találtam, pedig a három között néhány betűnyi eltérés van. Volt egy betű az orosz abc-ben, ami kicsit hasonlított rá, de azt a 18. század óta nem használják...

Annak is nagyon örülnék, ha valakinek sikerülne csak a cirill betűket a latin abc-re átírnia, de ha valakinek még magyarra is sikerül lefordítania a szöveget (valami jelentése csak van), azt nagyon megköszönném :)

Erre a linkre feltöltöttem a képét: [link]

Az egész csak három betű, az első (и) után szóköz van, és utána van egy betű, amit egy cirill abc táblázatban sem találtam meg.

2011. jún. 13. 10:09
 1/10 anonim ***** válasza:
81%
I Z V
2011. jún. 13. 10:14
 2/10 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm :)
2011. jún. 13. 10:16
 3/10 anonim ***** válasza:
81%

A "Z" jelölheti az aranyat: zoloto

Az is lehet, hogy az "I" után 36 -egy szám.

2011. jún. 13. 10:18
 4/10 A kérdező kommentje:

igen, lehet hogy az aranyat jelöli, mert egy aranylánc, a medáljában egy kis körömnyi rubin van.

megmértem, 30 cm a lánc, pedig azt hittem az a 36-os a hosszára utal. Bár lehet hogy eredetileg akkora volt, csak kivetettek belőle... nemtudom.

mindenesetre, köszönöm a válaszod :)

2011. jún. 13. 10:22
 5/10 anonim ***** válasza:
79%
36 lehet a súlya is grammban, vagy valamilyen régi orosz mértékegységben.
2011. jún. 13. 10:32
 6/10 A kérdező kommentje:

Erre nem is gondoltam :)

köszönöm :)

2011. jún. 13. 10:36
 7/10 anonim ***** válasza:
Az utolsó karakter nem egy lágyjel?
2011. jún. 13. 12:10
 8/10 A kérdező kommentje:

Igen, az első és az utolsó betű megvan, már csak a középső kellene.

Az első: и

Az utolsó: ь, vagyis az a lágyjel, amiről írtál.

Bár az egyik táblázatban találtam a középsőhöz hasonlót, de azt a 18. század óta nem használják.

köszönöm a válaszodat :)

2011. jún. 13. 13:37
 9/10 anonim ***** válasza:
79%
I Z az utcsó az nem v.lágyjel.
2011. jún. 15. 00:53
 10/10 A kérdező kommentje:

золото? :)

Köszi a válaszodat, lassan összeáll a kép :)

2011. jún. 15. 06:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!