Mit jelent ez magyarul? (cirill betűkkel van írva! )
Van egy nyakláncom, amit még a dédnagymamámtól kaptam, feltételezem Ukrajnából hozták, mert a papa ukrán származású. 3 cirill betű van belevésve, próbáltam szótárak segítségével kideríteni, hogy mit jelent, de nem igazán sikerült.
Ráadásul, az egyik betűt sem cirill, sem orosz, sem ukrán abc-ben nem találtam, pedig a három között néhány betűnyi eltérés van. Volt egy betű az orosz abc-ben, ami kicsit hasonlított rá, de azt a 18. század óta nem használják...
Annak is nagyon örülnék, ha valakinek sikerülne csak a cirill betűket a latin abc-re átírnia, de ha valakinek még magyarra is sikerül lefordítania a szöveget (valami jelentése csak van), azt nagyon megköszönném :)
Erre a linkre feltöltöttem a képét: [link]
Az egész csak három betű, az első (и) után szóköz van, és utána van egy betű, amit egy cirill abc táblázatban sem találtam meg.
A "Z" jelölheti az aranyat: zoloto
Az is lehet, hogy az "I" után 36 -egy szám.
igen, lehet hogy az aranyat jelöli, mert egy aranylánc, a medáljában egy kis körömnyi rubin van.
megmértem, 30 cm a lánc, pedig azt hittem az a 36-os a hosszára utal. Bár lehet hogy eredetileg akkora volt, csak kivetettek belőle... nemtudom.
mindenesetre, köszönöm a válaszod :)
Erre nem is gondoltam :)
köszönöm :)
Igen, az első és az utolsó betű megvan, már csak a középső kellene.
Az első: и
Az utolsó: ь, vagyis az a lágyjel, amiről írtál.
Bár az egyik táblázatban találtam a középsőhöz hasonlót, de azt a 18. század óta nem használják.
köszönöm a válaszodat :)
золото? :)
Köszi a válaszodat, lassan összeáll a kép :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!