Angol szótanulás az alapoktól? Érdekes módszer kellene.
Én franciát tanulok, azzal kapcsolatban írom le a tapasztalataim.
(1) A konyhában, szobában egy csomó dologra kiírtam kis sárga ragadós cetliken a nevét. Mire a cetlik lepotyogtak, tök jól tudtam az összes élelmiszer, edény és háztartási gép nevét franciául. Főzés, mosogatás közben is mindig elmondtam franciául, hogy mit csinálok épp (ezt is kiírtam, tehát a mosogató fölött két cetli volt: mosogató és mosogatni).
(2) A számítógépemet is franciára állítottam. Egy hétig kegyetlen volt. Emlékszem, az első alkalommal, mikor le akartam állítani, rögtön bajba kerültem: nem tudtam, hogy a 6 opcióból melyik lehet a leállítás. De aztán belerázódtam, és most már a számítógépes szókincsem szép nagy.
(3) Egy csomó számítógépes fordítóprogramot használok. A legtutibb a MoBiMouse: az egeret a képernyőn az ismeretlen szó fölé viszed, és egy kis buborékban kiírja a fordítást. Ezen kívül kezdő koromban a sztaki szótárt használtam, újabban a Google Fordítót és a Wikiszótárt (ez utóbbi olyan, mint a Wikipédia, csak szótár. A magyar verzió elég sovány, de az angol és a francia az szuper.) Linuxon a MoBiMouse helyett az xqed nevű progamot használom, kb. ugyanazt tudja.
(4) Konkrét szótanulásra a Parley nevű programot használom. Ez egy ingyenes, nyílt forrású linuxos program, de Windowsra is lehet telepíteni a megfelelő segédprogramok segítségével. Elég összetett, végig kellett olvasnom a használati leírását, de azóta a szavakon kívül a különböző igeidők alakjait is ezzel tanulom (a francia ezen a téren bonyolultabb, mint az angol), és nagyon hatékonynak találtam.
(5) Találni az interneten nyelvtani gyakorlóprogramokat (olyan weboldalak, ahova be lehet írni a kérdésre a választ, és automatikusan ellenőrzi is). Gondolom ilyenek vannak szótanulásra is. Sajnos csak francia példákat tudnék mutatni, de létezik angol is.
Kedves harmadik, én ezeket szoktam használni:
[link] (tesztek nyelvtani témakörök szerint, van ilyenből jobb is, de azt most nem találom)
[link] (ez angol anyanyelvűeknek szól, angol nyelvű nyelvtani ismertetők vannak, és ahhoz feleletválasztós teszt)
Ez pedig egy rettentően átláthatatlan linkgyűjtemény, itt szoktam továbbiakat keresgélni: [link]
Általában úgy használom, hogy amit órán veszünk, azt megtanulom, és utána az online tesztekkel begyakorlom. Persze nem mindig vagyok ilyen szorgalmas, de ezt találtam a leghatékonyabbnak.
Megtaláltam a (szerintem) legjobbat, itt van:
Az eredmény meg attól függ, hogy mekkora részben van lefordítva a felület az adott nyelvre. A vezérlőpult, súgó, start menü és társai valószínűleg nagyrészt a kívánt nyelven fognak megjelenni. Aztán néha van egy-két angol felirat.
A programokon belül ez változó, pl. nálam az OpenOffice nem igazán zavartatta magát, az továbbra is magyarul beszél, de a Firefox, a Gimp, a szövegszerkesztő, az Eclipse (ez egy programozáshoz használt program) meg egy csomó minden más átváltott. A legnagyobb kihívást a súgó (és a man-oldalak) meg a rendszerüzenetek francia nyelve jelenti, azokkal szoktam küzdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!