Levander kérdése:
Miért mondja azt a fél ország, hogy "máma"?
Figyelt kérdés
A szüleim is folyton ezt mondják és nem bírom javítani őket, hogy az ma és nem máma. Akármerre mentem eddig, délre, keletre, északra, mindenfelé sűrűn hallottam ezt a helytelen, nem létező "szót".2011. jún. 2. 09:51
2/20 anonim válasza:
De létező, régi forma: "máma már nem hasad tovább..." ismerős? És még sok hasonló szavunk van, amiket még öreganyáinktól hallottunk, elvétve még ma is használják. Ja, és a helyesírás ellenőrző sem húzta alá :-)
3/20 anonim válasza:
Régies, de létező, és nem helytelen. Nem csak a pesti dialektus létezik.
5/20 anonim válasza:
pesti?? az semmivel sem jobb :D evvel, avval
a hideg kiráz tőle
6/20 anonim válasza:
Na ez a szeg egy érdekes példa, mert Nem csak Szegeden mondták szögnek régen, hanem más vidékeken is. Még a dédim is így mondta, pedig fejér megyei. Sőt, még ma is hallom így. Azzal helyett azt is mondták: Avval. Ez is helyes,de "máma" már nem használják.
7/20 anonim válasza:
mark86
elvileg szeg,de engem ettől ráz a hideg! csípem az "álpestieket"is akik annyira büszkék hogy nem parasztok hogy :tejfel,keménymag...stb!
8/20 anonim válasza:
Mondják így is, úgy is. Én is. Elmentem szeget venni. Bele tört a szög. Attól függ előtte milyen magánhangzó van.
9/20 hollófernyiges válasza:
Magyarázd el a nyolcvanöt éves beregi nagymamámnak hogy a tejfel meg a keménymag csak álpestieskedő affektálás.
10/20 anonim válasza:
mark86
semmi gondom a nagymamáddal,nem is a beregiekre gondoltam hanem pesti gyökér 30-as korosztályra!
(tisztelet a kivételnek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!