Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A "person" többesszáma mikor...

A "person" többesszáma mikor "people" és mikor "persons"?

Figyelt kérdés
2011. máj. 28. 18:00
 1/10 anonim válasza:
43%
A person többes száma mindig people, nincs olyan, hogy "persons". :)
2011. máj. 28. 18:05
 2/10 A kérdező kommentje:

De, van, meg is találtam:

"plural persons formal or law someone who is not known or not named:

The police are appealing for any person who was in the area at this time to contact them.

murder by person or persons unknown

All 115 persons on board were killed."

2011. máj. 28. 18:10
 3/10 A kérdező kommentje:
Legközelebb jobban utánanézek...
2011. máj. 28. 18:11
 4/10 anonim ***** válasza:
48%

Például ilyenkor is:

1. There are X billion people in the world.

2. The police officer asked how many persons were in the car.

2011. máj. 28. 18:17
 5/10 anonim válasza:
62%
Én már elég sok ideje tanulok angolul és még sosem találkoztam vele. Lehet, hogy létezik, de akkor sem valószínű, hogy használják.
2011. máj. 28. 18:19
 6/10 A kérdező kommentje:
Tényleg használják, ma belehallgattam az amerikai CNN rádióba, és ott hallottam, eddig én sem találkoztam vele, pedig egy ideje már tanulok angolul... Most már tudnni fogod te is ;)
2011. máj. 28. 18:27
 7/10 anonim ***** válasza:
90%

Használják, létezik ilyen.

Ha nem az embertömeget (konkrétan a sokaságot, tömegességet), hanem azt akarod kifejezni, hogy az egyes emberekből több van (nem tudom jobban elmondani :D ), akkor használhatod.

Az autós példa jó volt.

Vagy jogi terminológiában pl. "jogi személy" többesszáma.

2011. máj. 28. 18:36
 8/10 anonim ***** válasza:
81%

Úgy látom itt a kérdezőnek van a legtöbb esze, meg a 18:36-os válaszolónak.

A person többes száma akkor persons, ha azt akarod mondani, hogy "személyek". Ilyenkor pontosan meghatározott számú egyénről van szó, nem pedig egy bizonytalan taglétszámú csoportról.

A person többes száma akkor people, ha azt akarod mondani, hogy "emberek". Ezzel egy nem precízen körbehatárolható embercsoport.

Amit még érdekesnek találhattok, hogy a people mikor NEM a person "többes száma", hanem "egyes számú" főnév, melynek többes száma "peoples".

Ilyenkore a "people" népet, a "peoples" népeket jelent.

Példák: We are one people, we are one tribe.

http://www.youtube.com/watch?v=G4ZvNeXEgNo

There are eight peoples of Europe (defined by their language) with more than 30 million members residing in Europe.

[link]

2011. máj. 28. 22:58
 9/10 anonim ***** válasza:
21%
A people (emberek) nem a person (személy -> persons - személyek) többesszáma hanem a MAN-é (az EMBER jelentésében, férfi jelentése esetén a tsz.: men), a keverést a politikai korrektség okozza. :3
2011. máj. 29. 07:56
 10/10 Vree ***** válasza:

Kitűnő a kérdés, és örülök hogy volt egy jó válasz is (22:58) :D

Itt van egy rövid értekezés hogy miért is people az a people, ha érdekel a történelmi háttere.

[link]

2011. máj. 29. 16:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!