Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy engedheti meg maganak...

Hogy engedheti meg maganak egy sorozat, amit milliok latnak, hogy a szereplok ennyire helytelenul beszeljenek?

Figyelt kérdés
Konkretan a "Baratok kozt" sorozatra gondolok. Akkor terjedt el az egesz orszagban a hatarozott nevelok szemelynev ele tetele, mikor a Baratok kozt elindult, mert abban mindig ugy mondjak a neveket, hogy "a Zsofi", "az Istvan". A szovegirok hogy engedhetik ezt meg maguknak? Meg senki sem panaszkodott naluk, hogy ez helytelen?
2011. máj. 18. 18:08
 1/8 anonim ***** válasza:
74%
eddig nekem nem tűnt fel de most hogy mondod :) amugy előbb szerintem a mónika show meg valóvilághoz hasonló szarságokat kellene betiltani nem szegény BK-t bántani :S :D
2011. máj. 18. 18:35
 2/8 anonim ***** válasza:
én sosem néztem barátok közt, mégis így használom. sőt, tudom, hogy helytelen, de nekem így hangzik jobban (talán sajnos) ő, mert ezt szoktam meg. egyébként budapesti vagyok, itt a legtöbb ember így használja. nem akarok általánosítani, de inkább vidéken használják helyesen és így meg is lehet őket különböztetni egy társaságban.
2011. máj. 18. 19:34
 3/8 kanóc ***** válasza:
Nem helytelen a személynevek névelőzése, csak neked szokatlan, mert egy olyan nyelvváltozatot tanultál meg, amiben ez nem szokás.
2011. máj. 18. 20:33
 4/8 anonim ***** válasza:
Szóban még csak-csak elmegy, van olyan ismerősöm, aki sokat van Pesten, és úg mondja, egyáltalán nem zavar, viszont felénk senki nem mondja úgy, és a hideg kiráz, ha hallom, hogy a tévében úgy mondják, sőt, van, aki úgy írja...de amúgy néha hallok még ennél is durvábbakat(de nem nézek ilyen szennyet).
2011. máj. 18. 20:52
 5/8 anonim ***** válasza:
36%

mert ez a cél. a nyelv minél helytelenebbül beszélése vagyis beszéltetése, és a szókincs elsorvasztása.

lehetne vizsgálgatni, hogy mennyire beszélnek választékosan, irodalmi stílusban egyes műsorok szereplői. szerintem semennyire.

pedig egy normális országban a médiának az lenne a dolga, hogy értéket közvetítsen, a művelődés felé terelje az olyan embereket, akik eddig ezt nem tették meg, ehelyett mit csinál? sorvasztja az agyakat, és szellemi igénytelenségre nevel.

nem kell nézni. én sem teszem, és még így is beszivárog a tudatomba. helyette lehet olvasni szépirodalmat, igényes újságokat, lehet nézni igényes filmeket.

2011. máj. 18. 22:06
 6/8 A kérdező kommentje:
Nem nezem en sem (ilyenek nem tudnak lekotni), csak tudom, hogy igy van. Mindig igy volt abban a musorban.
2011. máj. 18. 22:22
 7/8 anonim ***** válasza:
Azt azért erősen kétlem, hogy a Barátok közt megváltoztatta volna a névelők használatát...
2011. máj. 19. 15:19
 8/8 anonim ***** válasza:
ez már jóval a BK előtt is így volt, Pesten általában így szokták mondani. Máshol meg pl. az emiatt-ot 'ez miatt'-nak, vagy a nálam idősebbet tőlem idősebbnek, vagy van, aki a mamát az anyukára, valaki meg a nagymamára mondja, vannak ilyen változatai a nyelvnek, amiket más helyeken egy picit máshogy használnak.
2011. máj. 20. 00:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!