Hogyan írják magyarul helyesen?
A Víz Világnapja
a Víz Világnapja
a víz világnapja
a Víz világnapja
helyes írás:
a víz világnapja
A programok, események neve mindig kisbetű.
Hogy névelővel, vagy anélkül írjuk, az függ az esemény magyar nyelvű változatától:
Betegek világnapja, de A béke világnapja.
Rákellenes világnap, de Az anyanyelv nemzetközi napja
Színházi világnap, de A víz világnapja, stb..
Az angol nyelvű változatokban nem szerepel a "The".
A víz világnapja = World Water Day
A béke világnapja = International Day of Peace stb..
Visszatérve a nagybetű-kisbetű kérdésre: azért írják sok helyen nagy kezdőbetűkkel, mert az angol nyelvben ezeket nagy kezdőbetűkkel írják, és onnan vették át ezt a formát.
És honnan tudom meg a hivatalos nevet, mert a neten is sok helyen sok féle képpen van, a wikipédia sem mérvadó ebből a szempontból.
Egyébként akkor a karácsony is kisbetű?
Igen, az ünnepeket, történelmi eseményeket is kisbetűvel írjuk, (karácsony, húsvét, mohácsi vész stb..) még akkor is, ha ezeknek az érzelmi töltése nem csekély.
"És honnan tudom meg a hivatalos nevet," - ezt nem értem; ha tudod, hogy milyen eseményről van szó, akkor milyen hivatalos nevet kell megtudnod?
Ez attól függ, hogy hangzik el:
1. Egyszerű címként: "A víz világnapja." (És nem "Víz világnapja.")
2. Mondatban: "Holnap lesz a víz világnapja." Nem pedig "Holnap lesz az a víz világnapja." Amikor a rendezvények, programok, mozgalmak neve eredetileg is névelővel kezdődik, akkor a mondatban, a névelőtorlódás elkerülése érdekében, a címet megelőző névelőt elhagyjuk. De a könyvek, filmek stb. címénél is így kell eljárni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!