A vörös és a piros között van különbség? Valami nyelvész nyilatkozatában azt olvastam, hogy nincs.
en valahol olvastam a wikin hogy a magyar nyelvben van,de kulfoldiek szamara nehez megkulonboztetni pl a cseresznye piros, a voroskereszt voros,
de szvsz a coca cola piros az piros, olyan elenk szin, a voros meg egy melyebb, sotetebb arnyalat,de meg nem bordo...:) na meg a hajszinre se mondjuk hogy piros, vagy pl a roka szorere...szor vagy haj az voros es kesz:)
pedig van: vörös - veres - a vérrel függ össze,
a színtan is ezt használja: vörös színtartomány
a piros inkább természet - piros alma, hajnalpír
játékok: piros labda
nem mindegy, melyiket használjuk,
pedig a színárnyalat különbség kicsi:
a vörös sötétebb, mélyebb
Én valami olyasmit hallottam, hogy legtöbbször a vörösnek van egyfajta érzelmi plussz tartalma (vörös ajkak, vörös haj, vörös rózsa)
De amúgy nagy különbség tényleg nincs.
Egyetértek azokkal, akik szerint van különbség.
Gondoljunk arra, hogy milyen a piros és milyen a veres (vörös) arcú ember. Az első az egészség, a második inkább valami betegség jele. A PÍR az arcon, a hajnalban (pirkad) a tűzzel kapcsolatos: tulipiros=tűzpiros, (tuli a keleti nyelvekben tűz vagy égés) parázs, perzsel, pörc, pörkölt, pernye stb., de kapcsolódhat hozzá a párol, pára is. A parázs vitából perlekedés, per (pör) is lehet! Ez az ősnyelvi gyök (PIRamis=tűzgúla, PIRomán, a tűzvallású PERzsia stb.) nyelvünkben maradt meg a legteljesebben szóbokorként.
A VÉR-VERes-VÖRös hangképzésben is közel áll hozzá: a magyarban gyakori P-V hangváltással. (Az ajkak, ill. az ajak-fog vesz részt benne.) A V-ből ugyanígy lehet F is, és már is itt van az angol/német FIRE/FEUER = tűz!
Vissza a magyarhoz: a véres veréstől vöröslik a bőr. És milyen érdekes: a PÖRÖLY-lyel a tűzPIRosan izzó vasat VERték a kovácsok! Akár lehett volna VERély is a neve :-).
12:57-nek!
Igen, van különbség a kettő között szerintem is.
Elképesztően jó és alapos, meggyőző a magyarázatod!
Köszönjük!
Mert megint örülhetünk annak, mennyire gazdag, mennyire szerteágazó, bokorszerű szókincsű, mennyire megfigyelő nyelv a magyar.
Ha az "észjárására" a más anyanyelvűek rájönnének, akkor sokkal könnyebben megtanulhatnák.
Meg mi is szebben, jobban használnánk....
:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!