Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan kell kimondani a furry...

Hogyan kell kimondani a furry szót?

Figyelt kérdés
Azt tudom,h mi az,de nem tom, hogy kel kimondani.... én ,,furri" nak hívtam eddig,de van aki ,,fárri"-nak,,furi'' nak vagy ,,füri"-nek mondják.... most mejik a helyes???
2011. jan. 24. 18:32
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
bocsi, ha nem értetted, csak nekem egyből a get him to the greek film jutott eszembe, ahol beszívtak, és egy szőrös falat simogattak, amiről később írtak is egy dalt furry wall címen :D
2011. jan. 26. 16:43
 12/19 A kérdező kommentje:
xD jah okés xD
2011. jan. 27. 16:47
 13/19 anonim ***** válasza:

Yehuu! Förry!

EGY FURRY

2011. jún. 3. 21:06
 14/19 anonim ***** válasza:
26%
ho-mo-kos így megfelel?
2011. jún. 9. 23:02
 15/19 anonim ***** válasza:
84%

Már megint, ott felettem...

Végigmenni a kérdéseken persze végig tudsz ilyen idióta beszólásokkal, de felvállalni magad az büdös! sajnállak, mert magadtól szenvedsz a leginkább, és sajnálom a környezetedet, mert tőled szenvednek....biztos sz#r lehetett a gyerekkorod!

2011. jún. 10. 15:04
 16/19 anonim ***** válasza:

A furry az föri, egy r-rel, kicsit hosszabbra nyújtott, de minőségileg inkább rövid ö-vel. Amerikában és angoloknál is ez a kiejtése, bár angoloknál előfordul ritkábban a fári ejtés is.

Fürinek senki nem mondja, csak aki nem tud angolul.

2012. nov. 15. 16:33
 17/19 gaaraati válasza:

fjöri az ejtése

mert mint a fury szó teljesen egyenlő a fonetikájuk ...

2013. márc. 29. 16:19
 18/19 anonim ***** válasza:

16-os válaszoló a 17-esnek:

ne hülyéskedj már. Egyáltalán nem jól tudod. Nem egyenlőek.

A *fjöri-s kiejtést egyik szótár, kiejtési szótár sem hozza. A Longman Pronunciation Dictionary az egyetlen, amelyik a "fári"-t is megemlíti, de csak mint ritka, angolul tanulóknak nem javallott, brit kiejtést. A többi szótár csak a főkiejtést, a "föri"-t hozza. Meggyőződhetsz róla magad is:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Megnézheted, ott van kiejtési jelekkel is, és a hangszóróikonra kattintva meg is hallgathatod. Ezek mindegyike neves, fizetős szótár, csak az online verziójuk ingyenes.

Ezekben is meg lehet hallgatni:

[link]

[link]

Sokan itt az egy r-rel írt fury szóval keverik, de az egy másik szó (más szerkezet, más eredet, más írásmód, más szófaj, más jelentés, köze nincs az egyiknek a másikhoz), és azt "fju(ö)ri"-nak, vagy briteknél esetlegesen ritkábban "fjóri"-nak ejtik. Abban valóban van "j"-hang.

A különbséget az okozza, hogy a furry-nál az alapszó a fur és ehhez járult az y a végére, amely az eredeti kiejtést megtartandó duplázza az r-t is: fur+r+y

A fury szónak az alapszava azonban fury, eleve más szabályok szerint alakul a kiejtése, más a kiejtési szerkezete. Ha fury is továbbképzett szó lenne (pl. fure+y), akkor valóban játszhatna a fjöri-s kiejtési is, de akkor is egy angolul tanulóknak nem ajánlott, ritka, elavult kiejtésről lenne szó.

2013. ápr. 2. 13:29
 19/19 anonim ***** válasza:
"You present Mr Happy with the keys to the Furry City."
2014. aug. 3. 17:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!