Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Van még olyan nyelv, ahol...

Van még olyan nyelv, ahol hasonlóan ejtik az /a/ hangot mint mi?

Figyelt kérdés

Az angolban végülis megvan ez az [ɒ] hang, például az hono(u)r szóban: [ˈɒnə] (bár itt sem teljesen ugyanolyan az ejtése). De más nyelvekben is van ilyen? Én még nem is találkoztam vele a magyaron és az angolon kívül sehol, elég egyedinek tűnik.

Bónusz kérdés: hogy alakult ez ki végülis? Úgy értem, jóformán sehol nincsen hasonló hang, csodálkozom, hogy a környező nyelvek nem voltak hatással rá és nem változtatták meg [a]-vá. Nyilván ez azért nem ilyen egyszerűen menne természetesen, de szerintem érdekes téma, még ha nem is a világ legnagyobb és legfontosabb kérdése.

2011. jan. 17. 22:34
 1/10 anonim ***** válasza:
Egyedül a koreai ㅓ hangot tudnám mondani, bár ez sem teljesen.
2011. jan. 17. 23:24
 2/10 anonim ***** válasza:

Ilyenkor mindig érdemes elővenni azokat, akikhez hasonlítgatni szoktak minket.

Nem vagyok nyelvész, de szerintem ez eléggé hasonló:

http://www.youtube.com/watch?v=Pn3sT6IIgfA

2011. jan. 17. 23:34
 3/10 anonim ***** válasza:
A németben is hasonló, pl. a 'neues' (najesz) és a 'heute' (hajte) szavakban.
2011. jan. 18. 09:36
 4/10 anonim ***** válasza:
a norvégban is van hasonló hátul képzett 'a' hang, bár nem teljesen ugyanaz.
2011. jan. 18. 12:44
 5/10 anonim ***** válasza:
61%

Angolul a "honor"[ɑnər] szót ne igazán a magyar "a" szerűen ejtik, viszont hallottam már olyat, hogy nagyon hasonlóan ejtették(valamilyen brit tájszólás volt), de az akkor is "á"-s volt.

A svéd nyelvben van egy olyaasmi hang, mint a magyar "a", csak hosszú, nem ajakkerekítéses és a magyar "a"-nál "o"-sabb(javíson ki valaki, ha hatalmas hülyeség volt a hang jellemzése, amit most írtam :P).

A finn nyelvben a magyar a és á közötti hang van.

2011. jan. 18. 14:21
 6/10 anonim ***** válasza:
Ha minden igaz a perzsa nyelvben (fárszi) van.
2011. jan. 18. 14:47
 7/10 A kérdező kommentje:
Hm, köszönöm a válaszokat, érdekesek!
2011. jan. 18. 20:22
 8/10 anonim ***** válasza:

Az első válaszoló vagyok:

eszembe jutott még a kínai nyelv kantoni (cantonese) nyelvjárása, ott egészen hasonlít a magyar 'a'-ra.

A finn nyelvben az a bizonyos hang meg szerintem egyáltalán nem hasonlít a magyar A-ra.

2011. jan. 19. 00:20
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Mint látható, megvan pár nyelvben:

[link]

Bár őszintén szólva szerintem az a ez és a következő között van valahol:

[link]

Nekem a svéd hosszú a mindig úgy tűnt, mintha az kb. egy hosszú magyar a lenne.

Egyébként a magyar nyelvterületen sem egységes az 'a' ejtése, van, ahol az o-hoz közelebb ejtik.

2011. jan. 19. 02:18
 10/10 A kérdező kommentje:

No, végülis utánanéztem többek között ennek a svéd hosszú a-nak, és ez tényleg egészen hasonlít!

A finn, vagy én vagyok süket, vagy tényleg semmi köze hozzá. Bár tényleg egy másik, [ɑ]-val jelölt hangzóról van szó, csakúgy mint a norvégban. Cserébe másik nyelvrokonunk esetében, az észtben már fellelhető egy megegyező magánhangzó.

A német szerintem egy nyílt o, vagyis [ɔ], ami jobban belegondolva, tényleg kicsit emlékeztet rá, de nem egészen ugyanaz.

A perzsától pedig kiderítettem, hogy ez úgyszintén ugyanaz a hátul képzett magánhangzó, mint a mienk. Nem is olyan egyedi, bár továbbra sem gyakori.

Köszönöm az azóta érkezett két választ is, mindenkinek járt a zöld kéz természetesen.

2011. jan. 19. 16:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!