Hogy kell kiejteni az angol "the"-t?
"dö"
Nem erre gondoltam.
A "the" d-jét is úgy ejtik, hogy a nyelvüket kicsit kidugják a fogaik közt, mint a sziszegő hangnál (nem tudom a szimbólunokat beszúrni, bocs). Csak nem nyújtják el, hogy sziszegés legyen, hanem röviden "pattintják", így egy tompa d-hang lesz belőle. Ez a "the" a "these", stb th-jának ejtése.
A legközelebb valóban a d van hozzá, de kis 'aspiration' kell utána, sziszegés... remélem, érthető. Próbáld kidugott nyelvvel.
Egyébként sok nem múlik rajta, mert rengeteg olyan akcentus van az angolon belül is, amiben ezek a hangok változnak. Pl az amerikaiak tipikusan nem szeretik ezt a "cécót", és azért ejtenek th- helyett sima d-t, vagy t-t.
Tehát ha nem sikerül agysebész pontossággal beletrafálni, akkor ne bánkódj. Hallgass sok anyanyelvi beszédet, pl nézz filmeket eredetiben, ott hallod, tudod utánozni, eltanulod. Egy filmen belül is nagyon különbözően mondhatja több szereplő. Ahogy te rugalmasan be tudod építeni a folyamatos beszédbe, úgy lesz a jó.
25/N
A válasz írója 83%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 12:20
Kösz.
Magát a hangot ki tudom ejteni, csak azért vannak vele nehézségeim, mert a these-ben azzal a hanggal ejtik, de valahogy a the-ben "d"-sen, de mégsem "d". Nem tudom érthető-e?
Amúgy tényleg nem egy nagy dolog csak kiváncsi vagyok.
di-nek akkor ejtjük, mikor az utána álló szó magánhangzóval kezdődik, így elkerülhető a dadogás.
Pl: the elephant = dö elöfönt helyett di elöfönt, könnyebb kiejteni.
Ill akkor is di-nek ejtjük a the-t, ha hangsúlyos.
Kérdező:12:20 vagyok
Asszem értelek, de megnyugtatlak: azt is ugyanúgy ejtik, ugyanazzal a hanggal. Maximum a szövegkörnyezet. A mellette lévő hangok változtathatnak rajta, de "hivatalosan" az is az a félig d-félig th hang. Ne erőlködj azon, hogy ezt a fél árnyalatnyi különbséget megragadd, mert értelmetlen. Ejtsd úgy, mint a the-ben, tökéletesen érthető és helyes lesz a beszéded. Ha élesben használod a nyelvet, úgyis kialakul, hogy környező hangok hogy alakítják... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!