Németül hogy van, hogy válni valamivé? És a kapni?
A válni "werden", de milyen vonzattal áll?
A kapni pedig "bekommen", de akkor ha ki akarom fejezni, hogy szereztem, kaptam valamit, akkor mindig "bekommen"-t kell használni, mint angolul a "get"-et?
A "werden" (válni valamivé) vonzatai:
1. valamilyen tulajdonság: alt/gesund/müde/reich... werden
2. valamivé válni: Er wird Arzt.
3. valamilyen életkort elérni: Er wird 40.
4. Házasság vagy gyermek születése következtében valamivé válni: Er wird Vater/Großvater/seine Frau...
5. valami valamivö välik: zu + részes eset: Pass auf, das Trinken wird bei dir langsam zur Gewohnheit. (Vigyázz, mert az ivás nálad lassan szokássá válik.)
6. Valamilyen állapot következik be: Es wird Tag/Nacht/Frühling/spät/dunkel/kalt...
7. Mir wird es schlecht. Kezdek rosszul lenni.
Aus ihm wird noch was. (Lesz még belőle valami.)
"Kapni": bekommen, erhalten, kriegen
Üdvözlet: Suzana Guoth
Ú, köszi a választ, így kéne összefoglalniuk a németkönyvekben is ;)
És mikor bekommen, erhalten, kriegen? Mi a akülönbség?
Abban az értelemben, hogy valaki valakitől valamit kap, mindhárom ige használható. Van azonban közöttük stilisztikai különbség. A legválasztékosabb az "erhalten". A "bekommen" stilisztikailag közömbös, míg a "kriegen" teljesen hétköznapi használatú szó. Még nem említettem a negyediket, a "beziehen" igét. Ezt akkor használjuk, amikor valaki valamit rendszeresen kap, pl. ösztöndíjat, fizetést, gyest, stb.
Üdvözlettel. Suzana G.
Aranyos vagy, de ki kell Téged ábrándítanom, mert minden relatív. Még jó, hogy tanár létemre bizonyos dolgokat tudok. Én is irigylem azoknak a tudását, akik tényleg jók németből és más nyelvekből.
Üdvözöl: Suzana
Köszi a válaszokat, így már jobban érthető tényleg :)
Én is beállok azok sorába, akik szivesen tudnának birtokukban hasonló német tudást :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!