Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi jelent a, , fain" vagy, ,...

Mi jelent a, , fain" vagy, , fajin" szó?

Figyelt kérdés

Van egy olyan benyomásom, hogy csak a 'kevésbé kulturált' emberek használják.. jól gondolom vagy tévedek? :)

Szal a kérdés: Mit jelent és honnan jött ez a szó?

2010. dec. 23. 14:26
1 2
 1/13 anonim válasza:
69%
hát igazából ez olyan tájszólás szerű szó xDD én is faluban lakom és a fain az valami olyasmit jelent hogy jó nagyon jó. Én és a családom nem használjuk csak azoknak szavajárása akik nagyon nagy tájszólással rendelkeznek :D
2010. dec. 23. 14:28
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem nevezném tájszólásnak. Én például egy mindennek, csak falunak nem nevezhető helyen (Szolnok) lakom, és én is szoktam mondani. Ritka, talán nem a legkulturáltabb szó amit valaha hallottam, de nem is annyira parasztos szerintem. A jelentését az első válaszoló pedig már leírta.

Az, hogy honnan jött, engem is érdekelne. Lehet az angol "fine" adja az alapját, bár elég régóta van használatban tudtommal, szóval nem valószínű. Román szótárban nézelődve is találok ilyen szót, lehet onnan ered, de ez is csak egy hozzá nem értő spekuláció... majda zokosok.:)

2010. dec. 23. 15:03
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

A sok lehetőség közül az egyik:

Lehet német eredetű szó. A németben a "fein" (kiejtve "fájn") azt jelenti, hogy kitűnő, finom, nagyszerű... és még egy sor jelentése van, de mind pozitív.

Biztosan akad olyan, aki pontosan tudja, hogy a magyar nyelvbe honnan került ez a szó. Talán nem lehetne teljesen kizárni, hogy a németből.

Boldog karácsonyt!

Suzana Guoth

2010. dec. 23. 16:12
 4/13 anonim ***** válasza:
95%

Német? Én teljesen meg voltam róla győződve, hogy ez egy cigány eredetű szó, magyar embertől ugyanis esküszöm, nem hallottam még :S

De amúgy azt jelenti, hogy "jó, nagyon jó"

2010. dec. 23. 20:30
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Lehet ez cigány eredetű szó is, mert amint írod, a jelentése is hasonló ahhoz, amit én írtam. A cigány nyelv is az indoeurópai nyelvek családjába tartozik, ugyanúgy, mint a német, amely azon belül a germán nyelvekhez, a cigány nyelv pedig az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágához tartozik. Lehet, hogy ez egy ősrégi eredetű szó, ami fennmaradt mindkét nyelvben.

Üdvözlet: Suzana Guoth

2010. dec. 23. 20:57
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Hmm...ez nagyon érdekes :) Köszönöm utolsó, ez nagyon nem az én napom volt, de legalább tanultam valamit :D

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

2010. dec. 23. 21:01
 7/13 anonim ***** válasza:
Én mindig úgy tudtam, hogy a német "fein" szóból jön.
2010. dec. 23. 21:11
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Szolnok környékéről származom, és ott tényleg boldog-boldogtalan használja ezt a szót.

Nem gondoltam volna, hogy ennek parasztos vagy cigányos színezete lenne, de amikor az ország másik felére költöztem már nem találkoztam a szóval, és én is leszoktam a használatáról.

Főként, hogy kaptam a megjegyzéseket, hogy olyan furcsa szavakat használok. :S

2010. dec. 24. 07:57
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
70-es evekben volt nagy divat mint szleng. Mint irtak, jo, nagyszeru. Akkor inkabb a ciganyok hasznaltak. Lehet nemetbol, de mondjuk az angolbol is, fine, fajn.
2010. dec. 25. 00:54
 10/13 anonim válasza:
annyit jelent, hogy tök jó
2011. jan. 2. 02:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!