A Chicago c. film "Cellatangó" számának eme sora nem helytelen nyelvtanilag?
They had it coming
They had it coming
They had it coming all along
If you'd 've been there (!)
I betcha you would have done the same
Na mármost az a kérdés, hogy ebben ("If you'd 've") a 'd minek a rövidítése pontosan. Biztos vagyok benne, hogy "you would have been there" lenne a kibontott alak. Lehetne a 'd had is, de annak meg semmi értelme. Ez viszont így nyelvtanilag helyes, mert az "ott lettél volna" így szólna: "if you had been there", lévén, hogy "if" után nem jöhet "would".
Helyesen látom?
De, már megbocsáss, hogy lenne már helyes? IF you WOULD have been there-ilyen nincs! If után nem jön would!
If you had been there, you would have done the same. Ha ott lettél volna, te is ezt tetted volna. Ez lenne a korrekt alak.
Jaaaj Drága Kérdező, egy dalszövegben sose keresd a nyelvtani helyességet! A dalszövegekben és a versekben a rím és a szótagszám kedvéért nyugodtan lehet csalni egy kicsit ;) A magyarban is van egy csomó vers, ahol teljesen összekeverik a szórendet, és elég erőltetetten hangzik a mondat, mert azért annyira mégsem szabad a szórend, ahogy mondják...
A spanyolban úgyszintén, sőt ott még jobban megerőszakolják a nyelvet a szótagszám kedvéért :S
Persze ilyen nincs, hogy If+would, de attól még megérti az anyanyelvi beszélő, hogy mit akar kifejezni, ahogy a magyar is megérti, mit akar mondani a helytelenül beszélő azzal a mondatával, hogy "Nahát! Lássátok, milyen kék az ég?", holott ugye ez helytelen nyelvtanilag, arról nem is beszélve, mennyire bántó a fülnek :D
Közvetlen, társalgási stílusban elmegy, persze nem nyelvvizsgán. ;)
Egyébként IF után lehet will meg would is, ha hajlandóságot kell kifejezni (de én az idézetedből nem ezt a jelentést veszem le), pl.:
If you would have helped me, I would have finished by Monday - Ha hajlandó lettél volna segíteni, hétfőre végeztem volna.
Ja, ismerem ezt a kivételt. If you would be so kind to help me...
De itt nyilvánvalóan nem ez az eset:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!