Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért nincsenek személyes...

Miért nincsenek személyes némások?

Figyelt kérdés

Sok oldalon olvastam úgy, hogy pl "Just can't sleep." Miét hagyták el a személyt? Nem úgy lenne értelmes, hogy "I/you just can't sleep"?

Vagy a "just can't sleep" annyit tesz, hogy "nem tudni aludni"?

2010. dec. 14. 10:45
 1/6 anonim ***** válasza:
Az ilyen automatikusan e/1.. az, hogy miért nincs nem tudom.. nyilván valami szleng, így akarnak rövidíteni.
2010. dec. 14. 10:59
 2/6 anonim ***** válasza:
Az alany jelzése nélkül is érthető, hogy ki nem tud aludni. Ez csak informális beszélgetésekben fordul elő. Jó lett volna, ha belinkeled az oldalakat ahol láttad ezt.
2010. dec. 14. 11:11
 3/6 A kérdező kommentje:

Twitteren láttam.

Köszi a válaszokat.

2010. dec. 14. 11:53
 4/6 anonim ***** válasza:
6%

Az élő nyelvek alapvető tulajdonsága, hogy változik, a használó a saját életéhez hajlítja, tehát a jó nyelv tömör és gazdagon kifejező.

Ebben az értelemben ha valaki adatlapján olvasod, nyilvánvalóan róla szól. Az angol nyelvben ez különösen előnyösen használható, de magyarban sem szokatlan hogy valaki harmadik személy ként beszél magáról.

2010. dec. 14. 13:23
 5/6 anonim ***** válasza:
Mert angolul sem irodalmi stílusban kommunikálnak az emberek. Magyarul sem teljes mondatokban kommunikálunk, ha nem formális kommunikációról van szó.
2010. dec. 14. 13:56
 6/6 anonim ***** válasza:

Azért hagyták el a személyt, mert anélkül is lehet tudni, kire vonatkozik az állítás.

"Sleep well?" - Jól aludt? (Hemingway-regényből) értsd: Did you sleep well?

Régen gyakran kezdődtek újságcikkek címei így: "Says..." vagy "Think..." Ma már ez nem szokás.

2010. dec. 14. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!