Mi az a "bagolyvár"?
Az országban több helyen vannak Bagolyvár nevű éttermek, panziók, rendezvényhelyszínek stb., például Budapesten, Zircen, Pécsen, Hódmezővásárhelyen, régebben Orosházán is.
Egyszer a nagymamámtól hallottam, hogy egy házat illetett ezzel a szóval, mint jelzővel. Konkrétan édesanyám azt emlegette, hogy a jelenlegi házuk helyett egy másikat kellett volna megvenni, erre mondta a nagymamám kifejezetten negatív hangsúllyal, hogy "Eh, bagolyvár az!". Mikor megkérdeztem, hogy ezt meg hogy érti, mit jelent ez, akkor azt mondta, hogy a ház össze vissza, zavaros beosztású.
Egy munkatársamtól is hallottam, hogy egy házra azt mondta, hogy "igazi bagolyvár". Tőle nem kérdeztem meg, hogy mire gondol.
Nos. Szerintetek tulajdonképpen mi az a bagolyvár?

#1, #2 Mindig öröm ilyen segítőkész, kedves emberekkel találkozni az oldalon... :)
#1 Nem, nem hittem neki, mert más szavakat is használ teljesen rosszul, valamint hülyeségnek is tűnt, hogy mi köze egy össze vissza egymásból nyíló szobás háznak a baglyokhoz.
#2 Ez így már egész korrekt, most már csak az nem érthető számomra, hogy milyen okból hívnak így éttermeket, amikre egyáltalán nem stimmel a linken szereplő leírás.

A romkocsma is negatívan hangzik, mégis vannak ilyenek.

Elemezz egy bagoly tulajdonságát. Késő este, éjjel aktiv.
A baglyok anyagcseréje általában igen magas. Ennek következtében a baglyoknak gyakran kell enniük.
(Szóval van kaja bőven az éttermekben, panziókban, lehet rendelni.)
A pusztai baglyok arról híresek, hogy fészket raknak az ember által épített épületekben, de a legtöbb bagolyfaj az emberek befolyásától távol keres menedéket.
Sok fészket kapkodva építenek.
A „bagoly” és a „kastély” kombinációja leíró és szuggesztív. Egy olyan helyet sugall, amely egyszerre erős és érdekes, egy kicsit varázslatos és romantikus.
Nem házak között vannak a szórakozóhelyek, tehát lehet zajongani, lehet “hu-hu-zólni”, mint a bagoly.
Lásd Bagolyvár Pécsett.
A panzió szobái a régmúlt népművészetét idézik, minden Egyes szoba más - matyó, kalocsai, stb. Itt van a “szedett-vedett “.

#6, Talán ezért?
“ A többi bagolyhoz hasonlóan fészket nem épít, a szarkák és dolmányos varjak fészkeit foglalja el. Nagyobb fák korhadt üregeibe is beköltözhet és akár gólyák vagy ragadozó madarak üres fészkeit is elfoglalhatja. ”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!