Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi az a "bagolyvár"?

Mi az a "bagolyvár"?

Figyelt kérdés

Az országban több helyen vannak Bagolyvár nevű éttermek, panziók, rendezvényhelyszínek stb., például Budapesten, Zircen, Pécsen, Hódmezővásárhelyen, régebben Orosházán is.

Egyszer a nagymamámtól hallottam, hogy egy házat illetett ezzel a szóval, mint jelzővel. Konkrétan édesanyám azt emlegette, hogy a jelenlegi házuk helyett egy másikat kellett volna megvenni, erre mondta a nagymamám kifejezetten negatív hangsúllyal, hogy "Eh, bagolyvár az!". Mikor megkérdeztem, hogy ezt meg hogy érti, mit jelent ez, akkor azt mondta, hogy a ház össze vissza, zavaros beosztású.

Egy munkatársamtól is hallottam, hogy egy házra azt mondta, hogy "igazi bagolyvár". Tőle nem kérdeztem meg, hogy mire gondol.

Nos. Szerintetek tulajdonképpen mi az a bagolyvár?

ápr. 16. 22:52
 1/7 anonim ***** válasza:
8%
Nos, szerinted ha megkérdeztél már erről valakit és el is mondta neked, miért érzed szükségét feleslegesen újra feltenni itt? nem hiszel a nagymamád szavának, vagy csak több jelentést látsz mögé?
ápr. 16. 23:03
 2/7 anonim ***** válasza:
81%
első találat volt googleben hogy "mit jelent a bagolyvár", neked sem tartott volna többe [link]
ápr. 16. 23:06
 3/7 A kérdező kommentje:

#1, #2 Mindig öröm ilyen segítőkész, kedves emberekkel találkozni az oldalon... :)

#1 Nem, nem hittem neki, mert más szavakat is használ teljesen rosszul, valamint hülyeségnek is tűnt, hogy mi köze egy össze vissza egymásból nyíló szobás háznak a baglyokhoz.

#2 Ez így már egész korrekt, most már csak az nem érthető számomra, hogy milyen okból hívnak így éttermeket, amikre egyáltalán nem stimmel a linken szereplő leírás.

ápr. 16. 23:22
 4/7 anonim ***** válasza:
36%

A romkocsma is negatívan hangzik, mégis vannak ilyenek.

ápr. 17. 07:31
 5/7 anonim ***** válasza:
64%

Elemezz egy bagoly tulajdonságát. Késő este, éjjel aktiv.

A baglyok anyagcseréje általában igen magas. Ennek következtében a baglyoknak gyakran kell enniük.

(Szóval van kaja bőven az éttermekben, panziókban, lehet rendelni.)

A pusztai baglyok arról híresek, hogy fészket raknak az ember által épített épületekben, de a legtöbb bagolyfaj az emberek befolyásától távol keres menedéket.

Sok fészket kapkodva építenek.

A „bagoly” és a „kastély” kombinációja leíró és szuggesztív. Egy olyan helyet sugall, amely egyszerre erős és érdekes, egy kicsit varázslatos és romantikus.

Nem házak között vannak a szórakozóhelyek, tehát lehet zajongani, lehet “hu-hu-zólni”, mint a bagoly.

Lásd Bagolyvár Pécsett.

A panzió szobái a régmúlt népművészetét idézik, minden Egyes szoba más - matyó, kalocsai, stb. Itt van a “szedett-vedett “.

ápr. 17. 07:43
 6/7 anonim ***** válasza:
76%
Nekünk volt egy Bagolyvár becenevű lakásunk gyerekkoromban, egy 3 emeletes ház 4. emeletén volt egyszem lakásként a tetőtérben utólag kialakítva.
ápr. 17. 10:28
 7/7 anonim ***** válasza:
61%

#6, Talán ezért?

“ A többi bagolyhoz hasonlóan fészket nem épít, a szarkák és dolmányos varjak fészkeit foglalja el. Nagyobb fák korhadt üregeibe is beköltözhet és akár gólyák vagy ragadozó madarak üres fészkeit is elfoglalhatja. ”

ápr. 17. 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!