Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hol, melyik tájegységeken...

Hol, melyik tájegységeken használatos a "tiedé" szó, a tied, tiéd helyett?

Figyelt kérdés
Tájszólás lehet, többször, de igen ritkán hallottam már, csak kíváncsi vagyok melyik vidéken használatos.

márc. 14. 17:04
 1/9 anonim ***** válasza:

A "tiedé" és a "tied" szó, nem rendelkezik azonos jelentéssel.

"tied"

- Kié ez az ajándék?

- A tied.

"tiedé"

- Kinek a gyerekéé ez az ajándék?

- A tiedé.

Egyébként falusi környezetben, ahol én lakom (Dél-Magyarország) a mai napig használják ezt a kifejezést.

márc. 14. 19:48
 2/9 A kérdező kommentje:

#1#

Nem ebben az összefüggésben hallottam, és azt is értem, de az nem tájszólásból eredő használat.

Arra gondolok, amikor egy tárgyra mondják, hogy tiedé (nem az enyém)

A kérdés lényege éppen az, hogy az egyébként ismert szó más jelentéssel bír. "az ajándék a tiedé"

Az is lehet, hogy határon túli területen használják

márc. 14. 20:31
 3/9 anonim ***** válasza:
A szüleim körében divatos volt még a '90-es években, de nem tudom, hogy tájszólásként, vagy csak "műveletlenségből". (GYMS megyei falu).
márc. 15. 10:04
 4/9 anonim ***** válasza:
Felvidéken.
márc. 15. 18:22
 5/9 anonim ***** válasza:
Nyugati palóc nyelvterületen használjuk.
márc. 16. 05:09
 6/9 anonim ***** válasza:
Felénk ugyanígy azt is mondták, hogy "enyimé"
márc. 17. 15:01
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

A tájszólást ne szabad összekeverni a műveletlenséggel.

A tájszólások értéket képviselnek, tetszik, ha valakinek "ízes a beszéde", de a tájszólással beszélők is tudnak helyesen írni, az írásukban már nincs nyoma a tájszólásnak, beszélhetnek idegen nyelveket, lehet kiterjedt tudásuk stb.

Példa erre Vályi István, aki palóc tájszólással beszél, elismert újságíró, folyékonyan beszél angolul, stb. (lényegtelen, hogy kedveljük-e a stílusát)

márc. 17. 15:41
 8/9 anonim ***** válasza:

"A tájszólások értéket képviselnek, tetszik, ha valakinek "ízes a beszéde", de a tájszólással beszélők is tudnak helyesen írni, az írásukban már nincs nyoma a tájszólásnak, beszélhetnek idegen nyelveket, lehet kiterjedt tudásuk stb."

Szerintem az egész világ az anyanyelvén valamennyire tájszólással beszél (kivétel aki idegen nyelvként tanulja).

Sok helyen jártam külföldön és azt vettem észre (eddig), hogy csak a Magyar köti össze a tájszólást a müveletlenséggel. Máshol ez fel sem merül.

Nem tudom hogy alakult ki ez a Magyar kultúrában. Honnan ered?

márc. 17. 15:56
 9/9 anonim ***** válasza:

"Kinek a gyerekéé ez az ajándék?

- A tiedé."

Nálunk ezt úgy mondják: ti(j)edéjé.

márc. 17. 16:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!