Lehetséges elfelejteni az anyanyelvedet és egy másikkal helyettesíteni?
Hát én németül jobban ki tudom magam fejezni, mint magyarul. Mert azt használom minden nap, már egy negyed évtizede külföldön. Németül álmodom. Ha könyvet veszek, németet részesitem elönyben, mert a Magyar könyveket sokkal lassabban olvasom, megeröltetö. Ha magyarokkal beszélgetek, sokszor nem jut eszembe a Magyar kifejezés, vagy egyáltalán nem is ismerem azt a (szak)szót, mert életemben nem használtam. Érteni mindent megértek magyarul (kivétel a szakszavak).
A Magyar beszédtöl szoktam el. Ezt a pár sort is több percembe tart megirni, mert a német nyelvtan szerint irnám, de akkor érthetetlen lenne. Pedig Magyar érettségim van. Én itt a gyakorin gyakorlok, hogy ne felejtsem el a Magyar nyelvtant.
Lehetseges elfelejteni az anyanyelvet, ez egy komplex folyamat, sokan kutatjak. Csak ez nem ugyanaz, mint hogy valaki idegen nyelvi kornyezetben élve nehezebben talalja meg a megfelelo magyar szot, vagy akadozva reagal szoban, nem hitelesen es azonnal.
Gondolom, a kerdes arra vonatkozik, hogy teljesen es veglegesen. Ha egy 12 evesnel fiatalabb gyerek teljesen mas nyelvu kornyezetbe kerul es senkivel nem hasznalja az anyanyelvet, még eleg keplekeny az agya arra, hogy atalljon. Anyanyelv-vesztés akkor kovetkezik be, ha a gyerek kesobb semmire nem emlekszik a nyelvbol, es ha beszelnek hozza kesobb, akkor sem ismeri fel. 12 evesnel idosebb emberek eseteben is elofordul, de altalaban akkor, ha valami sulyos trauma erte oket, pl. haborus ovezette valt az otthona, uldoztek, elmenekult, megszakadt a kapcsolata mindennel, ami a szulohelyehez koti. Ennek neuropszichologiai okai vannak.
De ez szerencsere ritkasag.
Amiket itt felsoroltok, azok arra peldak, hogy valakinel a kornyezet nyelve bizonyos helyzetekben dominanssa valik, nehezebben jut eszebe magyarul a szo, vagy akcentusa lesz magyarul, mas nyelven gondolkodik - ez nem anyanyelv-vesztes (hiszen magyarul irjatok).
Ebben pedig nagy egyeni kulonbsegek vannak, es a megoldas is szemelyisegtol fugg. Van, aki rajatszik, van, aki igyekszik kuzdeni ellene, zavarbajon stb. A nyelvi teruletek is masok: a beszelt nyelvi keszseg es a szokincs kezd elhalvanyodni leghamarabb, kesobb a hallott nyelv ertese. Az, hogy valaki 3 ev utan nemet nyelvtan szerint szeretne a magyar szavakat irasban ragozni, eleg furcsa, mivel pont a nyelvtan nem szokott ebben az iranyban interferenciat okozni. Inkabb a nemet szot ragozza magyarul, ha magyarul beszel, es inkabb beszedben, mint irasban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!