Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Gondolkodni vagy gondolkozni?

Gondolkodni vagy gondolkozni?

Figyelt kérdés

[link]

“ Mindkét változat helyes. A Magyar értelmező kéziszótár meghatározásai alapján a gondolkozik szűkebb jelentésű; a gondolkodik általánosabb, gyakoribb változat. Gondolkodik: 1. Rendszeresen (és módszeresen) tudatos értelmi tevékenységet fejt ki. Gondolkozik. 2. Vélekedik. 3. Valamilyen gondolkodásmód jellemző rá. Emberségesen gondolkodik. Gondolkozik: Tudatában valakivel, valamivel kapcsolatban igyekszik világos megismerésre jutni. Gondolkozik valakin, valamin, valamiről. (DÉ)”

[link]

“Mindkét alak helyes, a jelentésük szinte megegyezik. A Nyelvművelő kéziszótár szerint a gondolkodik választékosabb. A következő válaszunkban részletesebben olvashat róla.

[link] (MKné)“

Az első válasz szerint a gondolkozik a választékosabb, a második szerint pedig a gondolkodik. Most akkor mi van? Mi is a különbség? Én értem, hogy valamikor “jól hangzik” az egyik a másik meg nem, de van amikor nem tudom eldönteni.

ma 11:57
 1/1 anonim ***** válasza:

"Az első válasz szerint a gondolkozik a választékosabb, a második szerint pedig a gondolkodik."

Ez szépen mutatja, mennyit érnek az e-nyelv.hu önjelölt "szakértői".

Ha nem tudod eldönteni, melyik hangzik adott esetben jobban, akkor használd bátran bármelyiket.

ma 13:01

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!