Mennyire nagy az átjárás a nyugati szláv nyelvek (lengyel, cseh, szlovák) között? Ha megtanulom az egyiket (pl. cseh), akkor megértem a másik kettőt is vele?
Figyelt kérdés
Igazából azt tudom, hogy a cseh és a szlovák esetén nagyon magas a kölcsönös érthetőség, de a lengyel is besorolható még ebbe a kategóriába? Tehát Lengyelországban járva egy csehül tudó ember el tud boldogulni, meg tudja értetni magát?nov. 9. 11:35
1/5 anonim válasza:
Ismertem valakit, aki tudott csehül (Prágában élt egy évig, ott tanulta meg), a szlovákkal gond nélkül elboldogult, a lengyelből csak nagyon minimálisat értett, csak nagyon alap dolgokat.
2/5 anonim válasza:
Már a horvát, és a szerb sem tud beszélni egymással. Értik egymást, de nem tudnak válaszolni.
3/5 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, ez abszolút nem így van. Van szerb, horvát és bosnyák kollégám, anyanyelvükön beszélve tökéletesen el tudnak diskurálni egymással. Nyelvészeti szempontból egy nyelvnek számítanak, csak a politika szétszakította őket.
nov. 9. 17:46
4/5 anonim válasza:
Elég nagy az áthallás a szláv nyelvek között, nem mindig könnyen, de megértik egymást. Érdekes, hogy pl. a csehek könnyebben megértik a lengyeleket mint fordítva.
5/5 anonim válasza:
A délszláv nyelvek (szerb, horvát, bosnyák, montenegrói) teljesen érthetőek, gyakorlatilag ugyanazok, pár szó, kifejezés kivételével.
A kérdésre, cseh-lengyel sztem jobban eltér egymástól, mint a szlovák-lengyel. Én lengyelül tanultam, és elég sokat megértek a szlovákból, a csehből már nem annyira. Ja és természetesen írott nyelvről van szó, beszédben megint lehetnek eltérések.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!