Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Helyes a "képernyő" szót...

Helyes a "képernyő" szót használni "monitor" helyett?

Figyelt kérdés
Ti használjátok így/ismertek valakit aki így használja? Feleségem képernyőnek hívja, és állítása szerint a munkahelyén is mindenki (pl. "Vettem egy új képernyőt, mert a régi túl kicsi volt"). Én ezt még soha senkitől nem hallottam, nem olyan ez mintha a kakaós csigát kakaónak hívnám?

nov. 9. 10:44
A kérdező szavazást indított:
képernyő
monitor
egyszer így egyszer úgy
18 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
70%
Nem tulajdonítok neki semmi jelentőséget, nálam a televíziónak képernyője, a számítógépnek monitorja van.
nov. 9. 11:18
 2/9 Phoney ***** válasza:
42%

Én sem emlékszem olyanra, hogy valaki a készüléket nevezné "képernyőnek", de amúgy várható és logikus volt, hogy a laikusok így nevezik el, innentől kezdve ha elterjed, akkor "helyes".

Az angolban is úgy van, hogy a készülék és a képernyő fogalma keveredik (az angol "monitor" mindkettőt jelentheti.)

nov. 9. 11:56
 3/9 anonim ***** válasza:
38%
Én nem tartom fontosnak, képernyő vagy monitor? Teljesen elfogadott a képernyő is szerintem. Hisz ma már szinte akkora monitorok vannak, és úgy néznek ki mint egy kis, vagy közepes méretű tv.
nov. 9. 14:31
 4/9 anonim ***** válasza:
60%

A képernyő nálam inkább a monitor képes fele. :-D

Nézem a képernyőt, tiszta mocsok az egész képernyő, berepedt a képernyő...

Ide még a kijelző is jó lehet.

Maga a készülék, a nagy egész, a "doboz" pedig a monitor.

nov. 9. 18:37
 5/9 anonim ***** válasza:
74%

A képernyő az, amit nézel.

A monitor meg az egész készülék.

Ha dekóder is van benne, akkort tv.

nov. 9. 18:53
 6/9 anonim ***** válasza:
56%
Nálam képernyő az, ami bele van építve az eszközbe (okostelefon, laptop stb), monitor meg az, amit külön vásárolsz meg, és utólag kötöd össze vele.
nov. 9. 19:47
 7/9 anonim ***** válasza:
56%
Nagyjából úgy gondolom, mint a 6-os, Hozzátenném, hogy ahogy van képernyője a telefonnak, tv-nek, tabletnek, egyes nyomtatóknak, úgy a monitornak is.
nov. 9. 21:17
 8/9 anonim ***** válasza:
53%

Semmi furcsa nincs benne. AA feleség magyarul beszel.

Angolul is a monitornak képet tone van. Tehat nem a monitor kicsi, hanem a kepernyoje. A monitor az egesz keszulek, a kepernyo amit nezel.

nov. 10. 00:42
 9/9 anonim ***** válasza:
37%

Ez olyan, mintha valaki az autót szélvédőként emlegetné.

Jó, mondjuk az ilyen mai lapos készülékeknél tényleg nem sok minden van már a képernyő mögött, szóval lehet, nem is annyira abszurd így emlegetni.

nov. 10. 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!