Melyiket érdemesebb előbb tanulni: a latint vagy az újlatin nyelvek (olasz, spanyol stb.) közül valamelyiket?
Párhuzamosan ne tanulj közeli újlatin nyelveket! Intenzitástól függően 3-6 hónap eltolás minimum legyen köztük.
Ha mindenképp meg akarsz tanulni latinul is, mert a latint használni akarod önmagában is valamire (nem csak ugródeszkának egy újlatin nyelvhez), akkor azzal kezdd!
Ez egyéni beállítottság kérdése. Van, akit nagyon összezavar, ha két rokon nyelvet tanul egyszerre, van akinek meg kifejezetten segítség. Én például az utóbbi kategóriába tartozom. De azért azt hozzá kell tennem, hogy ha az ember egy adott nyelvben magasabb szintet akar elérni, akkor egy idő már inkább hátráltat több nyelv párhuzamos tanulása, mint segít. Egy bizonyos szint felett már teljesen arra az egy nyelvre kell fókuszálni.
És egyébként többet segít egy másik újlatin nyelv ismerete vagy párhuzamos tanulása, mint a latiné. A latint csak akkor tanuld, ha valamihez szükséges, vagy ha annyira szereted, hogy úgy érzed, nem tudsz élni nélküle. Mert az újlatin nyelvek tanulásában olyan sokat nem segít, ugyanis azok nem közvetlenül a latinból, hanem a vulgáris latinból fejlődtek ki, az pedig sok mindenben eltér a klasszikus latintól.
A latin és egy újlatin nyelv között szerintem nem lesz nagy keveredés, már megvan az a távolság, hogy ez ne legyen olyan nagyon zavaróan jellemző. Egy-két konrét esetre kellhet figyelni mondjuk olasz és latin esetén (saltare vs salire), de a nyelvtanulás egészét nem fogja átszőni.
Én latinnal kezdtem a 80-as években, de talán más kor volt, nem volt tétje, engem a nyelv maga érdekelt. A fancia kicsit érdekelt anyám foglalkozása miatt, a román meg a régió iránti érdeklődésem miatt. Az olaszba csak érintőlegesen kezdtem bele, de nem azért, mintha a latin közvetlenül zavarta volna. Inkább csak családi kötődésem nem volt hozzá.
Öszinte leszek, c1-es angollal és b2-es latinnal napi szinten használom az angolt olasz nyelvtanuláshoz, de a latint szinte soha. Van egy pár szó ami a latinból ered, főleg igék, de a főneveknél angol többször segít. A nyelvtannál viszont a latin csak bezavar, egészen más, főleg a ragoknál, viszont az angol ott is tud egy kicsit segíteni, az igeidők megkülönböztetésében.
Hacsaknem érdekel az ókori római kultúra, irodalom, történelem, vagy esetleg a nyelvészet általánosságba véve, akkor nem érdemes latint tanulni, még újlatin nyelv tanulásához sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!