Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A keresztények miért erőszakol...

A keresztények miért erőszakolták rá a latin betűs írást mindenkire?

Figyelt kérdés
A germán népek sem írhatnak már fuþarkkal, a magyarok sem rovásírással,

aug. 26. 00:42
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
79%

Hát kérdező, figyelj, a szépség nagyon szubjektív dolog. Én például egyáltalán nem találom a sokszor szögletes cirill betűket szépnek, nekem főleg a d-betű (Д д) marha ronda.

Mindegyik írásnak vannak szépségei és rondaságai is.

Én inkább azt mondanám, hogy a cirill írás más logikát követ, mint a latin, lehet te emiatt találod szebbnek. A latin betűs írás ékezeteket, kiegészítő jeleket használ, hogy a kiejtéshez jobban igazodjon az írás, míg a cirill ábécé legtöbbször külön betűket kreált különböző hangokra, amelyek csak az adott országra korlátozódnak.

Sokan az indiai (devanagari) írást tartják nagyon szépnek:

[link]

Mások a tibeti írást:

[link]

Valaki a laoszit:

[link]

És még lehetne sorolni.

"Jelenléti íven a nevemet cirillel írtam, amire szóltak, hogy nem tudják elolvasni. Önéletrajzomat nem küldhetem be úgy egy munkahelyre, hogy cirillel van írva, ki fogják dobni. Idegesít az is, hogy a plakátokon latin betűkkel van írva minden, csúnya."

A magyar ábécé a latin betűs íráson alapszik, ezáltal ez a hivatalos és az elfogadott. A magyar nyelvnek soha nem volt se hivatalos se nem hivatalos cirill ábécés írása, ezáltal nem fogadhatóak el sehol sem az ilyen írással írt szavak vagy szövegek. Nyilván privátban senkit sem érdekel ez, és írhatod a magyart arab betűkkel is, de hivatalos helyeken kissé gyerekes ezt használni, mert "nekem az tetszik".

A cirill írás a pravoszláv egyház (szláv orthodox egyház) írása, az óegyházi szláv nyelvet írták ezzel, és ez által terjedt el, emiatt használják ezt az orthodox szláv népek (most a közép-ázsiaiaktól tekintsünk el, mert rájuk tényleg rákényszerítették).

A latin betűs írás átvétele meg egyáltalán nem volt kötelező senki számára. Az orosz orthodox egyházzal (és ez által az orosz állammal) ellentétben a katolikus egyház nem törekedett arra, hogy mindenki latin betűs írással írjon, míg Oroszországban még a kisebbségeknek is meg van tiltva, hogy latin betűs írást használjanak.

aug. 27. 18:59
 22/24 anonim ***** válasza:

Én nem tudom, mit találsz a cirill betűkben szépnek. De tényleg, mit? Hogy vannak extra betűk, mint pl a zs / ž hangra a Ж ? Többször jártam Szerbiában, és inkább ronda a sok szögletes betű mindenhol, az írás is sokszor körülményesebb. A cirill folyírást a többség meg nem vagy csak alig ismeri Szerbiában, emellett az is országonként eltérő, hogy egyes betűket hogyan írnak folyóírásban:

[link]

A kék az orosz írásmód, a narancs a bolgár, a sárga a szerb.

A cirill írás az esetek legnagyobb részében nyomtatott betűs, és számomra ettől ronda, mert a legtöbb betű vagy szögletes, vagy egyszerűen csúnya, mint például a c-betű Ц.

aug. 27. 19:19
 23/24 A kérdező kommentje:

Valóban, a cirillben több betűt használnak, minten hangra van külön. Nem szeretem az ékezeteket, bár nem is igazán az ékezetek zavarnak, hanem a több karakterből álló betűk.

Pl. az "s" és az "sz" esete.

A legtöbb esetben nincsen külön S betű, hanem betűkombinációkkal jelzik. Az angolban pl sh, a németben sch, a magyarban meg fordítva, de itt is s és sz van.

A cirillben ezzel szemben van külön С és Ш, de még Щ is. Cs betű sincs a latinban, a cirillben viszont ott a Ч.

Vagy ott a Dzs betű, amit a latin írásban mindenféle módon jelölnek, hol G-vel, hol J-vel, vagy ez a borzalmas magyar megoldás, ahol 3 betűt raknak össze. A cirillben viszont van rá külön betű,a cirillben viszont van rá a џ betű.

Az Ö-t meg Ө-vel oldják meg.

Nekem nincs bajom a szögletes betűkkel. A Ж pl kigejezetten tetszik, a Ц is szép. De a legszebb a Я.

Na meg az, hogy van bennük fantázia, bonyolultabbak. Pl. a latinban az I és csak egy vonal, nem kellett hozzá nagy fantázia, hogy kitalálják az I betűt.

aug. 27. 21:36
 24/24 A kérdező kommentje:
Közben én is rajzoltam egy saját ábécét, az a zseniális ötletem támadt, hogy a mássalhangzók legyenek szögletesek, a magánhangzók kerekek. Így meglehet a harmónia.
aug. 28. 02:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!