Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik településen beszélik a...

Melyik településen beszélik a legszebben a magyar nyelvet?

Figyelt kérdés

Olyat hallottam, hogy állítólag Borsodban és Hajduban és még Szabolcsban.

Hol beszélik a legszebben?

#település #táj #magyar nyelv #szépen beszélik
aug. 21. 08:46
 1/9 anonim ***** válasza:
66%
Sztem Erdélyben.
aug. 21. 09:35
 2/9 anonim ***** válasza:
93%
Mi a szép beszéd mértékegysége? Valakinek az alföldi ö-zés tetszik jobban, másnak a kalotaszegi kiejtés, megint másnak a palócos beszéd. (És sajnos van olyan is, aki szerint a tájszólás szégyellnivaló dolog.) Szóval nem lehet ezt meghatározni.
aug. 21. 10:17
 3/9 anonim ***** válasza:
89%
Mit jelent neked a legszebben beszelt magyar nyelv? Az irodalmi?
aug. 21. 11:37
 4/9 anonim ***** válasza:
38%
Budapesten.
aug. 21. 12:01
 5/9 anonim ***** válasza:
85%

TGM-nél láttam, hogy tudatosan odafigyelt néhány dologra, pl. hogy z alanyi-tárgyas ragozás elkülönülését fenntartsa olyan ragok esetében is, amiben a mai köznyelv már nem tesz különbséget.

Hallanék egy kiáltást - hallanám a kiáltást. (szépen elkülönül tárgyas és alanyi ragozás szerint)

Ez világos, de többes számban már nem jelenik meg a különbség:

hallanánk egy kiáltást - hallanánk a kiáltást. (tényleg itt ugyanaz az igerag mindkét esetben)

TGM tudta, hogy a szépirodalmat ismerő ember számára ismerős mintáig még vissza lehet bátran nyúlni:

hallanánk egy kiáltást - hallanók a kiáltást. (itt megintcsak elkülönül)

Az utóbbit ugyan még a széprodalmat ismerő ember is kissé archaizálásképp érzékeli, de azért nem olyan távoli dolog:

,,Mintha újra hallanók a pusztán

a lázadt ember vad keserveit

gyilkos testvér botja suhanását

és az első árvák sírbeszédeit...''

[link]

aug. 21. 17:11
 6/9 BringaManó ***** válasza:
100%

#2, #3:

a kérdező nyilván szubjektív véleményeket vár, hogy kinek melyik tájszólás tetszik a legjobban.

(hiszen objektív választ várni semmi értelme nem lenne, ahogy írjátok is.)

#5:

tudatosan vagy nem tudatosan... azért van, akinek az a természetes beszédéhez tartoznak olyan dolgok, ami nekünk furcsa, amire nekünk tudatosan kellene figyelnünk...

tudom, hogy ő nagyon "irodalmian" beszélt és írt sok szempontból, és nemcsak alkalmazta ezeket a dolgokat, hanem időnként jól be is szólt érte másoknak, saját nyelvváltozata felsőbbrendűségének biztos tudatában... de épp ezért is, én azt gondolom, hogy ezek javarészt természetesen jöttek neki, nem pedig tudatosan odafigyelt rájuk.

aug. 22. 13:05
 7/9 anonim ***** válasza:
Köszönöm szépen, és ha így van, ennek kifejezetten örülök. Mindeneesetre igyekszem a magyar nyelvre való rálátást növelni a magyar nyelv rokonnyelveinek, vay a magyar nyelvhez legalább tipológiai szempontból távoli analógiákat mutatni nyelvek megismerésével (meglepő módon olyan távoliak is vannak mint a csukcs vagy az eszkimó).
aug. 22. 15:50
 8/9 porrima válasza:
87%
Mivel a kérdésre szubjektív válasz adható leginkább, én anyai vonalon a szögedit szeretem. Most a második gyerekkoromban vagyok, de az első idején évekig voltam Szegeden, és ma is megdobban a szívem, ha igazi özést hallok, bár olyan már nagyon ritka.
aug. 27. 17:51
 9/9 anonim ***** válasza:
62%
Elvileg Miskolc (és környékén) beszélik a standardok, ez a nyelvjárás, a magyar irodalmi nyelv alapja.De Magyarországon belül a nagy városok között szerintem már nincs különbség a beszélt nyelvben.
szept. 7. 17:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!