Melyik településen beszélik a legszebben a magyar nyelvet?
Olyat hallottam, hogy állítólag Borsodban és Hajduban és még Szabolcsban.
Hol beszélik a legszebben?
TGM-nél láttam, hogy tudatosan odafigyelt néhány dologra, pl. hogy z alanyi-tárgyas ragozás elkülönülését fenntartsa olyan ragok esetében is, amiben a mai köznyelv már nem tesz különbséget.
Hallanék egy kiáltást - hallanám a kiáltást. (szépen elkülönül tárgyas és alanyi ragozás szerint)
Ez világos, de többes számban már nem jelenik meg a különbség:
hallanánk egy kiáltást - hallanánk a kiáltást. (tényleg itt ugyanaz az igerag mindkét esetben)
TGM tudta, hogy a szépirodalmat ismerő ember számára ismerős mintáig még vissza lehet bátran nyúlni:
hallanánk egy kiáltást - hallanók a kiáltást. (itt megintcsak elkülönül)
Az utóbbit ugyan még a széprodalmat ismerő ember is kissé archaizálásképp érzékeli, de azért nem olyan távoli dolog:
,,Mintha újra hallanók a pusztán
a lázadt ember vad keserveit
gyilkos testvér botja suhanását
és az első árvák sírbeszédeit...''
#2, #3:
a kérdező nyilván szubjektív véleményeket vár, hogy kinek melyik tájszólás tetszik a legjobban.
(hiszen objektív választ várni semmi értelme nem lenne, ahogy írjátok is.)
#5:
tudatosan vagy nem tudatosan... azért van, akinek az a természetes beszédéhez tartoznak olyan dolgok, ami nekünk furcsa, amire nekünk tudatosan kellene figyelnünk...
tudom, hogy ő nagyon "irodalmian" beszélt és írt sok szempontból, és nemcsak alkalmazta ezeket a dolgokat, hanem időnként jól be is szólt érte másoknak, saját nyelvváltozata felsőbbrendűségének biztos tudatában... de épp ezért is, én azt gondolom, hogy ezek javarészt természetesen jöttek neki, nem pedig tudatosan odafigyelt rájuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!