Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A rezervátumban élő őslakosok...

A rezervátumban élő őslakosok milyen nyelven beszélnek?

Figyelt kérdés
Átvették az ország hivatalos nyelvét, vagy a saját nyelvüket használják?

aug. 14. 12:45
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Rezervátumokat nem ismerek, és az indán nylveket sem, az Alaszka és Csukcsföld között lévő Szent-Lőrinc sziget eszkimóinak nyelvét viszont 1997-ben kezdtem tanulni. Lassan haladok, sokáig a tananyagis gond volt, megoldottam azért, sikerült végül közérthető tankönyveket is beszereznem, már kezdek önálóan mondatokat alkotni tudni. Sajnos a nyelv közben visszaszorult, a fiatalok nem tanulják meg szüleik nyelvét, vagy csak esetlegesen. Olyasmi lehet, mint nálunk a cigány nyelv. Ahogy halnak meg az öregek, úgy szorul vissza a beszélők száma. Egy picit javít a helyzeten, hogy néhány 40-es korosztálybeli azért még szépen, jól beszél, velük próbáltam is kapcsolatot keresni. Dühöt érzek persze. Sajnos magas az öngyilkosság aránya is, továbbá a jelleegzetes Durkheim-i ,,anómiás'' jelenségek. Szegénység is létezik. A hosszútávú tervek, programok jók, szép ökológiai környezettudatos nevelés, élővilág ismerete, hagyományok ápolása, de nyelvmegtartásra valószínűleg nem elég. Nem vagyok döntési-hatalmi helyzetben, asszem eléggé ki is bújna a náci belőlem valószínűleg, szóval eléggé elvadult drasztikussággal próbálnám megmenteni, feléleszteni a nyelvet, ahogy a régi szép héber nyelvet is hálistenneek sikerült feltámasztani, de sajnos az őslakosok eleve sok traumát, tragédiát szenvedtek el, nagyon sokáig mesterségesen is volt üldözve a nyelvük, később meg a szegénysségből kitörő ember mindennapos harca során szorult háttérbe a dolog. Ma már támogatóbb a közeg elvileg, nem gúnyolják, nem bántják, nem húzzák vissza a nyelvet őrző embert, de a nyelv mégis mostanra már annyira visszaszorult, hogy nagyon nehéz innen visszaforulni, a fiatalok nem beszélik, a suliban meg viszonylag magas a tananyag-terhelés, és emellett nem sok erő marad az aktívabb, drasztikusabb nyelvmegőrzésére.
aug. 14. 14:05
 2/4 anonim ***** válasza:
84%
Néhány indián nyelvnek jobb a megtartottsága, navahó, nahuatl, délamerikában is léteznek jól megtartott , ,,nagy'' őslakos nyelvek. A kisnyelvek kihalási üteme viszont jellegzetesen nagyon magas épp korunkban, valószinűleg humánetológiai szempontból nézve betegesen gyors kihalási ütemet élünk át, ennek esetleg veszélyes lenyomata is lesz fajunk jövője szempontjából.
aug. 14. 14:13
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A 2. válaszolótól pedig elnézést szeretnék kérni, véletlenül a félig hasznos gombra nyomtam értékelésnél. Aki teheti megkérem pontozza fel.

aug. 15. 10:38
 4/4 anonim ***** válasza:
Köszönöm szépen kérdésedet és válaszodat is. Sajnos most nehezebb időszakban vagyok, és a nyelvet sem gyakoroltam az elmúét hetekben annyira mint korábban a nyugodtabb időszakokban. Néhány Facebook-csportbeli levelező kapcsolatot találtam viszont az elmúlt hónapokban.
aug. 15. 12:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!