Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ún. gyakorisági szótárakat...

Ún. gyakorisági szótárakat hol tudok venni? Első sorban angol és német érdekel most.

Figyelt kérdés

500 leggyakoribb szót még találok neten, de többet nem.

Érdekelne a leggyakoribb 750, 1000, 1200, 1500, stb. szó.

Az is érdekes, hogy a leggyakoribb 50 szó nincs benne a leggyakoribb 200 szó gyűjteményében.

Mi alapján készülnek ezek a gyűjtemények?

Köszönöm.

máj. 31. 17:35
 1/5 anonim ***** válasza:
0%

A leggyakoribb 500 szó az, amivel már nem tudnak eladni.

Ha ezen a szinten túljut valaki, az nem a szavak számával foglakozik, hanem a nyelvvel

máj. 31. 18:25
 2/5 anonim ***** válasza:
83%

A Routledge kiadónak van egy színvonalas Frequency Dictionaries sorozata kifejezetten nyelvtanulóknak. Van köztük német, külön brit és amerikai angol, stb.

4-5000 szót tartalmaznak, a bevezetőben le van írva a módszertan.

Nem könnyű összeállítani egy gyakorisági szótárat, és a sorrend függ attól is, hogy mekkora és milyen jellegű szövegkorpuszt használ a készítője. A lista eleje, ahol a nyelvtani szavak (névelők, névmások, prepozíciók, kötőszavak stb.) vannak, még nagy egyezést mutat a különböző szerzőknél, de később, a lexikális jelentésű szókincsnél már fokozatosan egyre jelentősebb eltérések mutatkoznak, pont azért, mert ki-ki más arányban használ fel sajtó-, irodalmi, beszélt nyelvi, tudományos stb. szövegeket.

máj. 31. 19:42
 3/5 anonim ***** válasza:
48%

Ha csak nyelvtanulási szempontból érdekel, nézd meg a különféle szintű nyelvkönyvek szószedeteit.

Ha nyelvtudományi szempontból, az nehezebb kérdés...

"Érdekelne a leggyakoribb 750, 1000, 1200, 1500, stb. szó. ... Mi alapján készülnek ezek a gyűjtemények?"

Hát ez az... Bármikor is veszik a mintát, mire elkészül a kiadvány, már nem igaz, ami benne van, hiszen a nyelv folyamatosan változik...

máj. 31. 20:41
 4/5 A kérdező kommentje:

"nézd meg a különféle szintű nyelvkönyvek szószedeteit"

Nem gyakoriság szerint tanítják őket!

Megnéztem a leggyakoribb 500 szót, és 15%-át nem ismertem itt olyan szinten, hogy sose hallottam:

[link]

(kb. 4000 szót ismertem, mikor nyelvvizsgáztam)

"később, a lexikális jelentésű szókincsnél már fokozatosan egyre jelentősebb eltérések mutatkoznak"

Nem baj, majd többet összevetek, legfeljebb nem 750 lesz 3 db leggyakoribb 750 szóból, hanem 1100-1300.:) De mint írtam, csak egyetlenegyet találtam, azt se könyv formájában, hanem a neten.

máj. 31. 23:32
 5/5 anonim ***** válasza:

"Nem gyakoriság szerint tanítják őket!"

Nem teljesen, de nagyjából igen. Ezért írtam, hogy ha csak nyelvtanulás szempontból érdekel, akkor a tankönyvek szószedetei elég jó kiindulópontok: amiket még nem tudsz, azokat érdemes megtanulni olyan sorrendben, ahogy a teljesen kezdő könyvtől az egyre haladóbbak felé találkozol velük.

Ha viszont nyelvészeti tanulmányt készülsz írni belőle, akkor meg mire mennél egy mondjuk 1999-es nyomtatott kiadvánnyal, ami már addigra rég elavult, mire kijött a nyomdából? Hát még mára...

jún. 1. 10:45

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!