Az eszperantisták szemében a volapük egy viccnyelv?
Szerintem nem, de bizonyosnyelvi mondásaikban benne szerepel.
Tipikus példa az „ez számomra kínai” mondás célnyelve.
A rómaiak ugye latinul azt mondták, hogy „ez számomra [ó]görögöl van”, és angolul is így van ma „this is Greek to me”. Magyarul ugye meg sok más nelven is azt mondjuk, „ez számomra kínai”.
A két mesterséges nyelv viszont érdekes. Eszeratnóul azt mondják,
„Tio estas Volapukaĵo” - ez volapükség
A Lojban közösség meg az mondja:
„ti itku'ile ga'a mi” - ez számomra ithkuil
Ez utóbbi még egy dalba is bekerült:
https://www.youtube.com/watch?v=gv0QIbGc8i8&t=27s
Mindkét mondás elég érdekes kulturális szempontból. Az eszperantó egy régi még ix. századi ereetű mesterséges nyelv, a volapük meg szintén ebből az időszakból ered, sőt egy kcsit még régebbről.
A lojban meg egy matematikai, algebrai, logikai indíttatású, rendkivül radikális a priori mesterséges nyelv. Az ithkuil pedig szinén, sőt bizonyos szmempontból a lojbannál is radikálisabb, bár másképpen: a lojban inkább ergonomikus, az ithkuil inkább teljes akar lenni.
Érdekes lenne elgondolni, hogy a mesterséges képírásnyelvek közül mi lenne a helyzet, és például a Bliss nyelv beszélőinek mit kelle megnevezniök tréfás közegben. Szerintem az UNLWS-t, mert a saját terepén az a vele összemérhető különös nyelv, amivel viszont az alapcélok tekintetében mégiscsak osztozik.
Szóval úgy tűnik, az iménti mesterséges nyelvek beszélőközössége rendre épp azokat a nyelveket nevezi meg ilyen tréfás értelemben, amelyek a saját nyelvükkel legalább alapcélok vagy eredet tekintetében valamenyest összemérhető súlycsoportban vannak.
A magyar Wikipédia szerint maga Zamenhof ismerte és méltatta a Volapüköt, hibáiból tanulni igyekezett, néhány vonást meg fel is haznált. De bírálta is keményen.
Ma sajna kevesen beszélik a volapüköt, néhány videót találtam róla Youtube-on.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!