Észrevettétek, hogy elszaporodtak az egybeírás/különírás vonatkozású helyesírási hibák az írott magyar nyelvben?
11. Magyar nyelv van beállítva? Egyébként ebből a szempontból is nehéz nyelv a magyar. Nem kónnyü algoritmust írni rá, meg egy terjedelmes kivételszótárt.
A 70-es években kéziszedőnek tanultam. És okkor még olyanokra is figyeltünk, hogy nyelvtanilag helyes, de zavaró elválasztás se legyen. Például kály/hacső. De névelő se maradjon a sor végén.
Lazán. Gutenberg János találmányai előtt a nyomóforma egyetlen tábla volt. Az ő egyik újítása a mozgatható betű. Ezek betűfém ötvözetből készültek. Laikus megnevezése szerint ólom betű. Ma már csak igen ritkán használják, de én 70-76 között jártam nyomdaipari szakközépbe. Akkor még nem is létezett más. Illetve sorszedés, soröntés, monószedés/öntés volt, de elektronikus még nem.
Pl. néhány sor winkelben (szedővas)
Betűszekrény
Tördelt oldalak:
(Ebben a nyomdában dolgoztam 25 évig, de reprófényképészként)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!