Mi miért használunk tárgyas és tárgyatlan ragozást is, amikor elég lenne egyfajta is?
Mi miért használunk ikes és iktelen ragozást is, amikor elég lenne egyfajta is?
Mi miért használunk -ba és -ban ragot is, amikor elég lenne egyfajta is?
A válasz: mert ezekkel kifejezünk valamilyen plusz tartalmat.
Ugyanez igaz a spanyol "múlt" időkre is: azok is árnyalják a kijelentés jelentéstartalmát. Ők ezt igeidőkkel teszik, mi meg igekötőkkel vagy határozószókkal. Pl.:
Tegnap festettem a szobát – Ayer pintaba el cuarto. (folyamatban lévő cselekvésként tekint rá)
Tegnap kifestettem a szobát – Ayer pinté el cuarto. (komplett, lezárult cselekvésként tekint rá)
Ma kifestettem a szobát – Hoy he pintado el cuarto. (a cselekvés a még most is tartó időszakban ("ma") történt)
A magyarban is létezett a régmúlt, múlt, közelmúlt. A nyelv változásával kikopott.
Olvastam. Olvastam volt. Olvasám.
#3 meg:
Olvastam vala
Olvasám vala/volt
Olvastam legyen
Olvasni fogott
Olvasni fogott volna
Olvasni fogott vala
Olvasni foga
Olvasott lesz
Olvasand vala
...
A spanyol nyelv is latin alapú. Ott - ha jól számoltam anno, - 54 féle igeragozás volt/van. Sokkal pontosabban lehet meghatározni a tényeket/állapotokat így.
Nem véletlenül hosszú ideig a matamatika a német volt, és a teológia hivatalos nyelve ma is a latin. Sokkal tömörebb, pontosabb nyelvek, mint a többi európai társa. :)
A legegyszerűbbnek az orosz tűnik -l, -la, -lo, -li.
Mi magyarok sem a ragozással, hanem a segédszavakkal fejezzük ki a múltidő különböző fokait lásd:#3, #7.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!