Az írek nem szomorúak hogy nagyrészt annak az angol népnek a nyelvét beszélik amely több mint 700 éven át elnyomta őket és megölt egy csomó írt a felkelések során, míg a saját ír nyelvük félholt állapotban van?
Tulajdonképpen, ilyen nyelvrevitalizáció talán egy helyen zajlik/zajlott le sikeresen, ez Ukrajna.
Nem sokan tudják, de hasonló volt a helyzet Írországhoz, ugyanis bár az ukrán nyelv jobb helyzetben volt mindig is, mint az ír, de az ukrán lakosság többségének orosz az anyanyelve, vagy úgy is lehet mondani, hogy az első nyelve. Én részben Kárpátalján nőttem fel és emlékszem gyerekkoromban (2000-es évek), hogy például, az ukrán TV-csatornákon minden oroszul ment, tehát, az ukrajnai műsorokban is a szereplők oroszul beszéltek. Az parlamentben is mindenki oroszul beszélt, az elnök az újévi köszöntőt is oroszul mondta. Az összes celeb, sportoló, énekes, akik annak idején meghatározó személyiségek voltak (Andrij Sevcsenko, Potap i Nasztya Kamenszkih, Klicsko testvérek, Ani Lorak, Vera Brezsnyeva stb.), mindenki oroszul beszélt, oroszul énekelt és így tovább. Ukrán nyelvet alig hallottunk.
Majd 2013 után 180 fokos fordulattal mentek szembe ezzel, fokozatosan visszaszorítva ezzel az oroszt. Kizárták az oktatásból, a hivatalos életből, a médiából és így tovább.
Korábban rengeteg orosz sorozat, film is ment az ukrán adókon, csak ukrán felirat volt, ennyi. A moziban is orosz szinkronnal mentek a filmek. Elérhetőek voltak a kábel TV-n az orosz csatornák is.
Majd ezeket szépen betiltották, elkezdték a külföldi filmeket ukránra szinkronizálni, elindult egy nyelvújítás is. Most ott tartunk, hogy a most felnövő fiatalok már keveset találkoznak az orosz nyelvvel és már találkoztam olyannal, akinek nehézségei akadtak a megértés során. Sose gondoltam volna, hogy egyszer ilyennel szembesülök. Az ukrán nyelv pedig virágzik. Állami szinten ki van adva, minden szakirodalom, amely korábban oroszul állt rendelkezésre, jelenleg is gőzerővel fordítás alatt van ukránra. Teljes az ukránizálódás.
Tehát, szép vagy nem szép, de a mai világban egy nyelvet csak erőszakosabb, vagy ha úgy tetszik, határozottabb eszközökkel lehet megmenteni.
Írországban is az első lépésnek az kellene, hogy leveszik az angolt, mint hivatalos nyelvet és akkor onnantól kezdve, minden csak írül. Ennyi.
Kelet-Európa igazi Írországban egyébként Fehéroroszország, ahol az orosz is hivatalos nyelv és a fehérorosz nyelv szintén olyan hányattatott sorsú, mint az ír, a lakosságot nem izgatja annyira, csak egy kis százalék küzd ott is, hogy a fehérorosz nyelv fennmaradjon. És az sem kedvez a helyzetnek, hogy a politikai vezetés is rendszerellenesnek tekint minden olyan törekvést, amely a fehérorosz nyelv előtérbe helyezése mellett van.
Ami azért valahol vicc, de inkább szomorú. Hogy az állam a saját nyelve ellen van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!