Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Honnan származik a „folyt....

Honnan származik a „folyt. köv.” kifejezésünk?

Figyelt kérdés

Pl hol használták először, milyen helyzetekben használták a múltban?

Hogyan lett annyira ismert, hogy bárkinek mondod, megérti, és még csak hülyének sem néz miatta?

#eredet #kifejezés #folyt köv
2023. szept. 6. 14:37
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez tipikus olyan kifejezés, amit szinte bárki megért a kontextusból, nem kell hozzá előzetes ismeret.

Magát a helyzetet, hogy egy történet végén ott van, hogy később folytatódik pedig mindenki ismeri. Manapság ritkább, de régen rengeteg tv epizód úgy végződőtt, hogy leadtak egy rövid előzetest a következő részből azzal a szöveggel, hogy "a következő epizódban/to be continued".

2023. szept. 6. 14:50
 2/4 A kérdező kommentje:

Persze, maga a „folytatása következik” kifejezés nekem is ismerős filmekből, sorozatokból, csak azért furcsálltam ezt az egészet, mert amikor az ismerősöm ezt szóban (!) kimondta, nemcsak hogy megértettem, hanem még ismerősen is hangzott.

Kíváncsi lettem, mi lehet ennek az eredete.

2023. szept. 6. 15:00
 3/4 anonim ***** válasza:
34%

Egész régen újságokban voltak folytatásos regények, minden héten jött a következö folytatás, amíg vége nem lett a történetnek, az utolsó végén a "vége" szó szerepelt.

Aki meg szóban ilyen rövidítést használ, az nagyon feltünösködni akar

2023. szept. 6. 15:15
 4/4 anonim ***** válasza:
72%

Az 1842-ben megjelent Magyar Gazda c. kiadvány 958. oldalán már így szerepel: "(Folyt.köv.)"

"A magyar helyesírás szabályai" (írta: Fejes Áron) 1905. évi kiadású kötetben "Szokottabb rövidítések" címszó alatt így szerepel:

"folyt.köv. = folytatása következik"

Tehát mondhatjuk, hogy régóta használjuk ezt a rövidítést, és olyan helyzetekben használták, használjuk, amikor arra utalunk, hogy még nincs vége a történetnek, hanem van, vagy lesz folytatása.

2023. szept. 7. 19:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!