Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik a leghosszabb egy...

Babygirl01 kérdése:

Melyik a leghosszabb egy szótagú magyar szó?

Figyelt kérdés

6 betűsből sokat találtam, illetve egy 7 betűset is: dzsessz.

Ezenkívül tud még valaki 7 betűset vagy hosszabbat?

Furcsa hogy neten semmi ilyen anyagot nem találni, hogy mik a leghosszabb egy szótagú szavak, illetve hogy szótagszám szerint a betűk darabszáma alapján sincs lista.

#magyar #Szótagú
2023. szept. 1. 17:34
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Dzsesszt.
2023. szept. 1. 18:18
 2/10 Thunderfairy ***** válasza:
0%
Megszentségelkedéseitekért.
2023. szept. 1. 18:41
 3/10 anonim ***** válasza:
17%
megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért.
2023. szept. 1. 18:48
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Szkunksz és szfinksz a nyolcbetűsök közül, de ezek közül a szinksz alószínűleg valami régies és egyedi írásmód lehetett, szóval marad a szkunksz, ami ugyan már szerepel a Wikiszótárban, de elég mostohán (leírás nélkül).

Amúgy a kért listát elő lehet állítani. Rá kell menni bármilyen internetes nyers szó-listára, lekérni curl programmal a nyers változatot, és utána kicsit feldolgozni:

curl https://azinternetesszólistaoldal | sed 's/.*/\L&/; /[aáeéiíoóöőuúüű].*[aáeéiíoóöőuúüű]/d' | { while read a; do echo ${#a} $a; done } | sort -r | head

2023. szept. 1. 19:03
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Úgy érdemes rákeresni, hogy:

magyar szavak listája github

ezen belül a raw változatot érdemes benyomni, az könnyen földolgozható már curl-lel és az egyéb Linuxos parancsokkal.

a ,,Szkunksz'' ugyan szintén ritkának vagy réginek tűnik, de azért szerencsére találtam rá még valamennyire természetesnek tekinthető szöveget:

[link]

2023. szept. 1. 19:54
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

A 7-betűsök közül meg nekem ezek jöttek ki:

sztyepp

sztrájk

szkript

szkeccs

stressz

strassz

dzsessz

2023. szept. 1. 19:58
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Berakom egészében az általam írt algoritmus és a fentebb sugallt lista első 50 elemét. Ahoygy látszik, az algoritmusom nem valami tökéletes, biztosra próbál menni és ezért hamis pozitívakat is tartalmaz, de azokat szemre elég jól ki lehet hagyni:

9 symphytum

9 rhynchops

8 szkunksz

8 szfinksz

8 1/4 pint

7 zsupsz!

7 whiskys

7 sztyepp

7 sztrájk

7 szkript

7 szkeccs

7 szkald-

7 syrphus

7 stressz

7 strassz

7 klassz!

7 g-kulcs

7 frászt!

7 f-kulcs

7 dzsessz

7 c-kulcs

7 1/4 nap

6 zsupsz

6 whisky

6 vissz-

6 v.i.p.

6 verszt

6 tviszt

6 trotty

6 tröszt

6 tripsz

6 trapp-

6 transz

6 traccs

6 tölgy-

6 szving

6 sztyep

6 sztepp

6 szörny

6 szomb.

6 szlöjd

6 szleng

6 szkiff

6 szkald

6 szfinx

6 szerk.

6 szept.

6 szenny

6 szárny

6 strucc

a 6-osoknál persze vágás van, szóval még sokkal több 6-os van.

2023. szept. 1. 20:04
 8/10 A kérdező kommentje:
Ohh wáó, nagyon köszönöm a sok szót és érdekességet mindenkinek. Illetve a keresési tippeket. Nekem csak a chat gpt jutott eszembe de hát elég nagy butaságot írt, bár lehet angol nyelven magyar nyelvtani tanácsot kérni tőle eleve értelmetlen volt részemről vagy csak a megfogalmazás nem volt tökéletes nem tudom. De nagyon köszönőm még egyszer az eddigi válaszokat.
2023. szept. 1. 21:48
 9/10 anonim ***** válasza:
Köszönöm szépen válaszodat! A ChatGPT amúgy nem föltétlen rossz, én próbáltam már vele társalogni latinul, illetve kértem hogy segítsen a quenya nyelv, meg a szibérai eszkimó nyelv, meg a lojban nyelv tanulásában. Szibériai eszkimóul egyáltalán nem tud, még nekem kellett őt tanítgatnom, bár amikor elég okos volt ahhoz, hogy egy-két nyelvtani jelenséget fölismerjen, viszont a szavakat nem tudta, és csak ügyes sejtései voltak. Lojbanul tud egy két érdekes példát mutatni, de amúgy nem tud jól. Latinul tud, de vigyázni kell vele, néha hibásan ragoz, és elavult írásmóddal ír, vagy csúnya a szóválasztása, mondatszerkesztése. Magyarul még sosem beszéltem vele, de szerintem magyarul kól tudhat, mert magyarul azért elég gazdag anyag van a neten. (Szibériai eszkimóul csak pár száz, lojbanul meg csak pár tucat ember beszél a földön, szóva lzekről anyag sincs sok, így a ChatGPT nem tud miből tanulni, nincs elég forrása.)
2023. szept. 1. 22:37
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

"Furcsa hogy neten semmi ilyen anyagot nem találni, hogy mik a leghosszabb egy szótagú szavak, illetve hogy szótagszám szerint a betűk darabszáma alapján sincs lista."

Ennek az lehet az oka, hogy a szótag a beszéd része, a betű meg az írásé. A szótag hossza az a benne lévő hangok száma, nem pedig a leírt betűké. A dzsessz például összesen három hang, hiába van hét karakterrel leírva. Egy magyar szótag elején és végen is legfeljebb három mássalhangzó lehet, középen meg egyetlen magánhangzó.

2023. szept. 2. 16:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!