Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szó arra hogy, irigylek...

Szó arra hogy, irigylek valamit, de nem a másik kárára?

Figyelt kérdés
Van annak kifejezésére egyetlen tömör magyar szavunk (kérdés ugyanígy vonatkozik angolra is, ha ismert ilyen), hogy valamit, amivel valaki más rendelekezik - de mi magunk nem -, azt vágyjuk, de semmiféleképpen sem olyan módon, vagy a legcsekélyebb értelemben sem abban a jelentésárnyalatban, hogy attól a másikat megfosszuk, vagy bármiféle kár érje?

2023. márc. 17. 18:22
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Az irigység ezt is fedi. Ha azt mondod, elmész egy hétre Svédországba, én pedig azt válaszolom, de irigyellek, akkor az nem feltétlenül azt jelenti, hogy eltörném a lábaidat, vagy felrobbantanám a repülőt, amivel utazol.
2023. márc. 17. 18:32
 2/13 anonim ***** válasza:
32%

Eléggé erőltetett, de a " rácsodálkozás ", de az azt is jelenti, hogy megkapod, hogy " rácsodálkoztál egy csokira ".

De esetleg még az elkívánás, de az is erőltetett.

Megcsodálás talán...?

Vágyakozás, akár.

2023. márc. 17. 18:40
 3/13 A kérdező kommentje:

Igen igaz, nem feltétlenűl azt jelenti, de nem is zárja ki, ami nem lenne gond, ha körülírás nélkül alapértelemezetten nem erősen sejtetné a negatív jelentésárnyalot. Szóval nem elég általános, ebből a szempontból.

Ahogy írtam talán a vágyni szó lehetne ez, de azt meg nem tudjuk olyan rugalmasan használni.

Például:

Irigyellek téged =/= Vágylak téged.

Itt a rugalmasságot az biztosítja, az irigyelni szónak, hogy nem feltétlenül kell jelölnünk az okot vagyis irigységünk tárgyát. De ezt a vágyni szóval nem lehet megcsinálni. Csak úgy tudom kifejezni, hogy: Vágyom azt xyz dolgot amivel rendelkezel...

2023. márc. 17. 18:51
 4/13 A kérdező kommentje:
Az előző hozzászólásom az #1-esre (18:32) való válasz, csak közben nem frissült az oldal, és még egy válasz érkezett.
2023. márc. 17. 18:53
 5/13 anonim ***** válasza:
52%

Csodállak Téged esetleg?

Érdekesen, de elég pozitívan is ki jön úgy egy mondat.

2023. márc. 17. 19:01
 6/13 A kérdező kommentje:
Ez pont a másik irány, nem elég semleges, és nem is biztos, hogy őt "csodálom" hanem, azt a valamit amivel rendelkezik (amit nem feltétlenül akarok megjelölni).
2023. márc. 17. 19:05
 7/13 A kérdező kommentje:

És az se biztos hogy csodálom azt a dolgot, az is lehet hogy én is rendelkezni akarok vele.

Például:

Irigyellek téged. (Mert tegnap vettél egy jó kis széket, és de jó lenne ha nekem is lenne egy most, de ugyanakkor nem csodálom a széket (legalábbis amikor ezt mondom, nincs szándékomban ezt kifejezni), mert csak néhány fadeszka összeszögezve.

2023. márc. 17. 19:16
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

De jó lenne, ha nekem is lenne ...-om!

De jó neki, hogy ő megteheti azt, hogy ...!

Bárcsak veled mehetnék!

Én is pont ilyet szeretnék!

Ilyesmikkel minddel ki lehet fejezni, nem csak egy konkrét szóval.

.......................................

envious adjective - nem (feltétlenül) negatív:

/ˈenviəs/

/ˈenviəs/

​envious (of somebody/something) wanting to be in the same situation as somebody else; wanting something that somebody else has

[link]

jealous - negatív:

jealous adjective

/ˈdʒeləs/

/ˈdʒeləs/

​feeling angry or unhappy because ...

[link]

2023. márc. 17. 19:19
 9/13 A kérdező kommentje:

Ezek szerint az envious lenne a legközelebb arra, amire gondolok, ha lenne magyarban is.

Érdekes mindenesetre, hogy az angolban is, azért oda kell tenni az envious-hoz zárójelben hogy nem feltétlenül negatív.

Kezdem azt sejteni, hogy valamilyen mélyebben húzódó oka van annak (kognitív fogalom- és/vagy nyelvfejlődési törvényszerűség által), hogy a negatív jelentéstartalom már ott is ott leselkedik a háttérben.

2023. márc. 17. 19:35
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Az irigység az egyik főbűn, talán ezért is eleve van valami negatív íze - és mintha a latin megfelelőjéből alakult volna ki az angol envy szó is (pedig arról nem írja az angol értelmező szótár, hogy egyértelműen negatív, csak a jealous-ről):

"Ezek önmagukban nem feltétlenül a legsúlyosabb bűnök, hanem olyan negatív jellembeli tulajdonságok (a katolikus erkölcstani kategóriák szerint tulajdonképpen nem is bűnök,[1] hanem viciumok[2]), amelyek hajlamosítanak a tízparancsolatban meghatározott bűnök elkövetésére, így a bűnök forrásainak tekinthetők. A hét főbűnhöz sorolható viselkedési formák illetve szokások veszélye az, hogy könnyen vezetnek erkölcstelenségre, konkrét morális ballépésekhez.

...

A hét főbűn (zárójelben a latin megnevezésük):

kevélység (superbia) – büszkeség, gőg,

fösvénység (lat. avaritia, gör. φιλαργυρία/filargüria ) – kapzsiság, zsugoriság,

bujaság (luxuria) – érzékiség,

irigység (invidia),

torkosság (gula) – mohóság, falánkság,

harag (ira),

a jóra való restség (acedia) – lustaság.

Régebben 8. bűnként a hazugságot is említették."

[link]

2023. márc. 17. 19:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!