Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Aki fázik, az fát keres?

Aki fázik, az fát keres?

Figyelt kérdés
Miért utasítják el a nyelvtudósok a kérdésben feltetthez hasonló etimológiai megfejtéseket? Miért tudományosabb azt gondolni, hogy véletlenszerű hangokból épültek fel a szavak?
2023. jan. 4. 21:51
1 2
 11/12 2*Sü ***** válasza:
100%

Akkor kezdjük az elejéről.

> Miért utasítják el a nyelvtudósok a kérdésben feltetthez hasonló etimológiai megfejtéseket?

Mert – ismereteim alapján – nincs tudományosan elfogadható érv, ami miatt feltételeznünk kellene, hogy a két szó között etimológiai kapcsolat van.

> Miért tudományosabb azt gondolni, hogy véletlenszerű hangokból épültek fel a szavak?

A tudomány nem állít ilyet. A tudomány az ominózus két szóról annyit tudott megállapítani, hogy a két mai szó két különböző szóból, kifejezésből ered, nincs olyan tényszerű információ, amiből tartalmi vagy formai kapcsolatra kellene következtetni, arra, hogy az egyik szó a másikból, vagy mindkettő egy közös harmadiktól származna. (Nem zárható ez sem ki persze, de ez maximum hipotézis lehet, nem tudományos állítás.)

> Eddig még azt állítottad, hogy mrg akarom cáfolni a szótárban leírtakat.

Egyrészt nem állítottam ilyet. De vannak, aki tényleg meg akarják cáfolni a szótárban leírtakat. Másrészt a kérdésed stílusából szerintem okkal feltételezhető, hogy te is hajlanál erre.

> Szóval szokás szerint hazudtál.

A hazugság az, mikor az ember tudatosan állít olyat, ami nem felel meg a valóságnak. Melyik mondatom az, amiről azt véled, hogy objektíven nem felel meg a valóságnak és tudatosan – annak tudatában, hogy mi felel meg a valóságnak – a valósággal össze nem egyeztethető állítást tettem?

2023. jan. 6. 16:43
 12/12 A kérdező kommentje:

Szóval:

Leírtam a 4-es hozzászólásban, hogy nem a szavak mai hasonlósága az érvem, hanem az ugor kori hasonlóság, amit az etimológiai szótár is többé-kevésbé alátámaszt, de egészen biztosan nem cáfolja meg.

Erre te:

"Van valami érv, hogy az etimológia szótárban szereplő eredet miért vetendő el?" (7-es hozzászólás)

"Akkor mi az érv?" (9-es hozzászólás)

Szóval miért vagy ennyire buta ember, hogy miután a szótárban szereplő információkat szó szerint idézem és elfogadom őket, te képes vagy megkérdezni, hogy miért akarom elvetni őket?

És miért van annyira alja vitastílusod, hogy megkérdezed mi az érv, mikor már rég leírtam?

2023. jan. 20. 22:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!