Ez így helyes ?
I have lived in Narnia since 10.03.22
I have been living in Narnia since 10.03.22
Kb a 2 mondat ugyan az, csak a 2.-ban ki van hangsúlyozva hogy azóta is folyamatosan
I have lived in Narnia. (simán, ez be is bejeződött, igaz?
Az I have met Aslan és az I had met Aslan között mi az érdemleges különbség ?
Előre is köszönöm 🙂
* 10.03.22
Month/Day/Year
I have lived in Narnia. – Ez azért szövegkörnyezettől is függ, de alapvetően azt jelenti: 'Már éltem Narniában'. Az ebből nem derül ki, hogy most ott élsz-e, lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Ez a szövegkörnyezetből lenne egyértelmű.
I lived in Narnia. – Ez már egy lezárult időszakra vonatkozik: 'Narniában éltem'. Most nem ott élsz.
I have met Aslan – 'Talákoztam/Megismerkedtem Aslannal.', azaz tudom, ki az, ismerem.
I had met Aslan – 'Már korábban/azelőtt megismerkedtem Aslannal'. Ehhez mindenképpen kell egy múltbéli időpont, amihez képest korábban ismerkedtél meg vele. Pl. I knew who Aslan was because I had met him before. 'Tudtam, ki az az Aslan, mert már korábban találkoztam vele.'
Tehát mind a Present Perfect (have met), mind a Past Perfect (had met) azt mondja el, hogy valami már megtörtént, csak előbbi a jelen pillanathoz (present), utóbbi meg a múlt egy pillanatához (past) képest történt már meg korábban.
Köszi.
I know who Aslan is because I had met him before.
A know miért múlt ? Ha tudom ki az akkor jelenben is mondhatom, Aslan után is jó az is, a was-t akkor már nem lenne, nem,
“ A know miért múlt ? Ha tudom ki az akkor jelenben is mondhatom, Aslan után is jó az is, a was-t akkor már nem lenne, nem?”
Nem a know a múlt, hanem a “Knew” és Aslan után is tehetek “is” -t, igaz ?
Vagy mindegyik igeidő jelen idejű, vagy mindegyik múlt:
Present (jelen):
I KNOW who Aslan IS because I HAVE met him before.
Past (múlt):
I KNEW who Aslan WAS because I HAD met him before.
Az angolban a függő beszéd nevű jelenség miatt az Aslan után was kell, ha a bevezető mondat múlt edejű volt (knew). Persze, lehet mondani, hogy ha régen tudtam, hogy ki az, akkor most is, de ennek ellenére az anyanyelviek ilyenkor is rendszerint múlt időt használnak: I knew who Aslan was.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!