Szerinted a magyar nyelv szép vagy csúnya?
Nekem semleges, bár tekintve, hogy az anyanyelvem, lehet nem én vagyok a legjobb bíró ebben, hiszen nyilván más kapcsolatom van vele, mint bármilyen más nyelvvel.
Ha objektív próbálok lenni, akkor szebb, mint például a holland, de rondább, mint például az olasz, de ez annyira szubjektív.
Mitől szép egy nyelv?
Lehet a hangzása szép, dallamos - ez talán még megítélhető az adott nyelv ismerete nélkül is, bár kétségtelenül bőven van benne szerepe a személyes ízlésnek is.
Lehet szép azért, mert egy adott jelentéshez árnyalatoktól függően más-más szavakat kapcsol, mert szellemes vagy éppen fennkölt nyelvi képeket használ (mondjuk a franciában az avar szó szerinti fordításban "halott levelek"), mert alkalmas nyelvi vagy szójátékokra. Ezek megítéléséhez az adott nyelv magas szintű ismerete szükséges, és mit ismernénk jobban, mint az anyanyelvünket?
Szerintem a magyar mindkét szempontból szép nyelv. Arra viszont nem vállalkoznék, hogy megítéljem, szebb-e egy másik nyelvnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!