Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerinted a magyar nyelv szép...

Szerinted a magyar nyelv szép vagy csúnya?

Figyelt kérdés
Miért?

2022. aug. 28. 14:55
A kérdező szavazást indított:
Szép.
Átlagos.
Csúnya.
Nem tudom megítélni.
Attól függ melyik nyelvhez viszonyítjuk.
Attól függ, milyen anyanyelvű embert kérdezünk.
38 szavazat
 1/4 anonim ***** válasza:
83%

Nekem semleges, bár tekintve, hogy az anyanyelvem, lehet nem én vagyok a legjobb bíró ebben, hiszen nyilván más kapcsolatom van vele, mint bármilyen más nyelvvel.

Ha objektív próbálok lenni, akkor szebb, mint például a holland, de rondább, mint például az olasz, de ez annyira szubjektív.

2022. aug. 28. 15:15
 2/4 anonim ***** válasza:
71%
Szabatosan használva szép. Attól viszont sírni tudnék néha, amikor hallom, hogy az alacsony iskolázottságú rétegek mit tesznek vele.
2022. aug. 28. 16:03
 3/4 anonim ***** válasza:
69%
Kecske nyelv. Olasz ismerős mondta. Van benne valami.
2022. aug. 28. 17:37
 4/4 anonim ***** válasza:
78%

Mitől szép egy nyelv?

Lehet a hangzása szép, dallamos - ez talán még megítélhető az adott nyelv ismerete nélkül is, bár kétségtelenül bőven van benne szerepe a személyes ízlésnek is.

Lehet szép azért, mert egy adott jelentéshez árnyalatoktól függően más-más szavakat kapcsol, mert szellemes vagy éppen fennkölt nyelvi képeket használ (mondjuk a franciában az avar szó szerinti fordításban "halott levelek"), mert alkalmas nyelvi vagy szójátékokra. Ezek megítéléséhez az adott nyelv magas szintű ismerete szükséges, és mit ismernénk jobban, mint az anyanyelvünket?

Szerintem a magyar mindkét szempontból szép nyelv. Arra viszont nem vállalkoznék, hogy megítéljem, szebb-e egy másik nyelvnél.

2022. aug. 28. 18:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!