Ha észak felé megyek, akkor északi irányba megyek (bele) vagy iránybaN (benne)?
Figyelt kérdés
Elnézést a szájbarágó stílusért, de egyértelmű akartam lenni. Én az "irányba" változatot használom, mert ha helytelen is, még mindig a kisebbik rossz. Tudom, hogy a többség az "irányba" formát használja, de itt ,a GYK-n is sokszor elhagyják az "N"-t még írásban is, tehát ez önmagában nem érv.#irányba vagy irámyban
2022. aug. 10. 11:24
1/2 anonim válasza:
Szerintem irányba, mert valamerre/valahova megyünk, nem valahol.
2/2 anonim válasza:
Attól függ. Miért lenne helytelen az, hogy északi irányba menni?
Hol? - Északi irányban van a ház (fixen ott áll). Északi irányban haladunk (hangsúly azon hogy a mozgás folyamatos).
Hová? - Északi irányba megyek (oda tartok). Északi irányba haladunk (hangsúly azon, hogy a cél arra van).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!