Könyörgöm vagy könyörgök?
Eszek vagy eszem?
Járok vagy járom?
Alanyi vagy tárgyas ragozás?
Könyörgök. Nem -ikes ige.
"A könyörög személyragos alakja a könyörgök, mivel az ige tárgyatlan és iktelen. A könyörgöm alak gyakorisága a Nyelvművelő kéziszótár szerint a hasonló alakú kérem igealak hatására alakulhatott ki. A szabályos forma azonban ez: könyörgök."
E-nyelv...? Na akkor itt egy eszmefuttatás a - szerintem - sokkal hasznosabb és érdekesebb Korrektorblogról:
És továbbra se feledjük: helyes az, amit használunk. A nyelv változik, él, botorság lenne azt mondani, hogy bármelyik alak helytelen.
"Írni – természetesen – így kell mindkét változatot. A könyörgöm alakra némelyek azt mondják, hogy „helytelen”, mert a könyörög nem ikes ige. Igen ám, de a magyarul beszélők nagy többsége a mondatszói használatban (pl.: könyörgöm, ne csináld ezt; és nem akkor, amikor a könyörög ige beépül a mondatba, pl. hiába könyörgök neki...) bizony úgy mondja, könyörgöm. Vagyis mondhatjuk, hogy a magyar nyelv jelen állapotában (szinkrón metszetben) van egy ilyen fordulat, idiomatizmus vagy hogyishíjják. Ráadásul azt gyanítom, hogy valójában (történetileg, diakrón metszetben) a könyörgöm -m-je nem az ikes ragozás személyragja, hanem a tárgyas ragozásé, valami olyan, ma már nem nagyon használatos fordulatból eredhet, hogy könyörgöm az istent, könyörgöm az urat, könyörgöm nagyságodat... Vagyis imho a könyörgöm és a könyörgök is helyes (ami engem illet, én – azt hiszem – többnyire az utóbbit használom)."
Ne aggódj, lesz ez még így se.
Vagy így sem...? 🤔
#4 "helyes az, amit használunk"
Ezek szerint helyes a -suk, -sük, az el-e jön? stb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!