Hogy tanul meg egy gyerek beszélni?
Komolyan nem értem, végig kussban van, max egy-két "oá" meg gügyögés befigyel, a körülötte lévő beszédből egy mukkot sem ért, oszt egyszer csak elkezd beszélni?
Miért kezd el, honnan tudja mit jelent, ha nem is érti ergo nem lehet elmagyarázni neki sehogy hogy mi micsoda.
Lehet hogy hülye vagyok, de nem értem. Ha egészéletében kutyákközt nevelkedne, akkor ugatna és meg tudná értettni magát a kutyákkal?
18/f (csak hogy értsétek mire ez a sok hülye kérdés😅)
Ha tényleg érdekel, a netflixen van egy dokumentum sorozat babák fejlődéséről, egyik epizód a beszéd.
Nagyon zanzásítva, a kisbabák agya fényévekkel gyorsabban pörög és fejlődik, mint egy felnőtt emberé. Kezdetben bármilyen nyelv, mimika, kommunikációs sajátosság tanulására képes, mert szó szerint mindent felvesz a környezetéből. A szavakat úgy "rakja össze", hogy felismeri a környezetében elhangzó ismétlődéseket, követi a hozzá kapcsolódó cselekményeket, majd megállapítja a közös pontot.
Pl többször hallja a "piros" kifejezést, és látja, hogy ezt használjuk a piros labdára, piros ételre, piros ruhára, piros kártyalapra, akkor felismeri, hogy a "piros" a látott szín. Csak egyszerre nem egy ilyen szó - fogalom kapcsolat épül ki az agyában, hanem sok, vele együtt a nyelvtan, és utána próbál meg ő is kommunikálni, ismétlések útján (amikor az általa kiejtett szavakkal a kívánt reakciót kapja, az is egy pozitív visszacsatolás, hogy "ha azt mondom éhes vagyok akkor kapok enni". Persze neki ez teljesen ösztönszerű, nem ilyen tudományosan zajlik le a fejében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!